Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) Marius Pașcan a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că prin proiectul legii privind salarizarea unitară, adoptat de Senat, puterea politică ar dori să „privatizeze” administrațiile publice locale.
‘Actuala putere politică dorește să privatizeze administrațiile publice locale. Noul proiect legislativ privind salarizarea unitară, adoptat de Senat, permite o abordare despotică, unilaterală a salariilor de bază ale personalului — funcționari publici și personal contractual — din cadrul administrației publice locale, contravenind principiilor fundamentale ale sistemului de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice. Practic, în proiectul de act normativ nu a fost introdusă o grilă de salarizare pentru funcționarii din administrație, stipulându-se că stabilirea veniturilor lunare pentru personalul din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale se face prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București’, a arătat deputatul.
În opinia sa, în mod predictibil, o asemenea abordare va conduce la profunde discrepanțe salariale între funcționarii publici care ocupă aceeași funcție, au aceeași vechime în muncă și își desfășoară activitatea în aceleași condiții și acestea ar fi făcute sub pretextul descentralizării administrative.
‘Mai mult, președintele PSD, Liviu Dragnea, a invocat public discrepanțele existente în sistemul salarial actual, care permit ca un funcționar public cu funcție de conducere să poată avea un venit salarial mai mare chiar decât demnitarul, respectiv șeful instituției publice, primar sau președinte de consiliu județean. În plus, se invocă adesea potrivnicia unor funcționari care refuză, de frica DNA și a Curții de Conturi a României, să mai semneze și asume diverse documente aferente unor hotărâri, în mod special pe cele care privesc patrimoniul și achizițiile publice. De fapt, într-un fel sau altul, funcționarii publici trebuie supuși, chemați la ordine și constrânși prin prevederile legislative salariale să dea ascultare fără crâcnire aleșilor locali’, a susținut Pașcan.
Deputatul PMP consideră că acesta este ‘un mod injust’ de a percepe descentralizarea, prin aservirea specialiștilor din corpul funcționarilor publici ‘voinței subiective și intereselor baronilor locali’.
Marius Pașcan a afirmat că puterea ar pregăti și un proiect de modificare a Statutului funcționarilor publici, prin care s-ar exclude principiul transparenței iar șefii ar căpăta puteri sporite.
‘Mai mult decât atât, PSD și actuala guvernare pregătesc o modificare de fond a Statutului funcționarilor publici, printr-un nou proiect legislativ care: exclude principiul transparenței din rândul celor care stau la baza exercitării funcției publice, introduce noțiunea de redistribuire ca modalitate de ocupare a unei funcții publice (decizia aparținând persoanei care are competența de numire în respectiva funcției), ‘șeful’ capătă puteri sporite la numirea sau redistribuirea funcționarilor în posturi, apare ‘mobilitatea’ în sistem a funcționarului — mobilitate decisă de același ‘șef’.Cu alte cuvinte, se dorește transformarea administrațiilor publice locale în feude ‘private’, aservite intereselor politice ale majorității politice și ale baronului local’, a susținut deputatul PMP.
AGERPRES