Mărţişoarele ecologice, confecţionate în special din lemn de către unul dintre meşteşugarii renumiţi din judeţul Mureş, Rodica Milăşan, au început să fie preferatele celor care intenţionează să dăruiască un cadou de neuitat femeilor, copiilor, dar şi bărbaţilor, întrucât acestea pot fi purtate şi ca broşe pe tot parcursul anului.
Pentru a se adapta cerinţelor tuturor zonelor folclorice ale ţării – întrucât există zone în care şi bărbaţii primesc mărţişoare de 1 Martie -, Rodica Milăşan şi-a pus fantezia la încercare, reuşind să confecţioneze peste 100 de modele, pe care le-a replicat în mii de variante.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
„Am lucrat imediat după Târgul de Crăciun, am făcut o mică pauză şi apoi m-am apucat în forţă. Tot timpul vin cu ceva nou. Anul acesta am venit cu personajele din poveste, cu Albă ca Zăpada şi cu Sfiosul, dintre pitici. Vin cu animăluţele din Ferma Veselă, cu văcuţa, căluţul, porcuşorul, căpriţa, care mai de care mai vesele. Între personajele de poveste mai este Pinocchio, Scufiţa Roşie şi Lupul, care sunt foarte haioase, dar şi cu flori, motive tradiţionale româneşti, cu Lupul Dacic, toate din lemn, foarte puţine am din piele. Doamnele apreciază foarte mult macii roşii, care se vând foarte bine, începând cu colierele, cerceii, broşele, apoi pisicile, căţeii. Fetiţele preferă unicornul – îl am în mai multe variante -, iar pentru băieţei am scuterul, căţeii, minivanul, animăluţele în general. Iepuraşul este strict pentru fetiţe, este roz. (…)”, a arătat Rodica Milăşan.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
Aceasta a adăugat că la mărţişoarele din lemn foloseşte doar un lac, iar la cele colorate, culori pe bază de apă, care nu sunt periculoase pentru copii.
„Sunt mărţişoare la care rămâne lemnul natur, folosesc doar un lac, însă am şi mărţişoare foarte frumos colorate, cu culori acrilice, culori pe bază de apă, care nu sunt periculoase pentru copii. Acum lucrez la un lup stilizat, Lupul Dacic, colorat în diferite nuanţe, este foarte apreciat şi este cumpărat de către domni. Sunt şi bărbaţi care le poartă pe rucsac, pe o pălărie, pe o şapcă. Fiind broşe, pot fi purtate tot timpul anului, nu mă gândesc ca doar copilaşii să le poarte, pot fi purtate de către oricine”, a mai arătat meşteşugarul.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
Rodica Milăşan a spus că şlefuieşte lemnul, îl pictează, apoi îi dă un start de protecţie, un lac pe bază de apă sau cu răşini, însă tehnologia prelucrării nu este chiar atât de simplă pe cât ar părea.
„Procesul tehnologic durează câteva zile, fiindcă e nevoie de timp de uscare pentru cele colorate. Modelele sunt din ceea ce îmi place mie sau, dacă cineva spune că i-ar plăcea ceva anume, atunci fac. Sunt oameni care îmi spun cam ce ar dori, dar ideea finală e a mea. Fiul meu, care este arhitect, mă ajută la desenat, dar mă ajută şi soţul. Cred că am peste 100 de modele, mii de lucrări, iar la Târgul de Mărţişor de la Braşov voi avea atât mărţişoare, cât şi broşe, coliere, cercei şi cam toată gama pe care o deţin. În zone din Moldova, de 1 Martie, şi bărbaţii primesc mărţişoare, aşa că mă mobilizez. Lucrez de la începutul anului. Trebuie să am răbdare, este foarte multă migală, atenţie. Lucrez de dimineaţa până seara, de regulă stau toată ziua în atelier”, a spus Rodica Milăşan.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
La mărţişoarele ecologice, Rodica foloseşte lemn reciclabil, tot ce rămâne din sculpturile soţului ei sau de la diverse ateliere de tâmplărie, însă are modele făcute din crengile tăiate în timpul toaletării copacilor din parcuri.
„Şi acum, la fel ca şi pentru decoraţiunile de Crăciun, am folosit tot felul de esenţe din lemn. La o bucăţică de lemn poţi să îi dai o formă, o culoare, este minunat. În general, pentru cele care sunt traforate, la care mă folosesc de tehnologie pentru a le da forme, procur lemnul de la ateliere de mobilă care îmi dau resturi, plus ce rămâne de la sculpturile soţului meu. Pentru bijuteriile din lemn natur, caut lemnul te miri pe unde, în parcuri, pe malul Mureşului. Deja am pus mărţişoarele pe categorii. Macul roşu este în top de câţiva ani, îl am în mai multe variante, am încercat să îl redau în mai multe ipostaze, în mai multe forme”, a precizat meşteşugarul.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
Între preferinţele domnilor se numără Lupul Dacic, care este foarte căutat, motivele tradiţionale româneşti, toate din lemn natur, motocicletele, rachetele de tenis, maşinile, aparatele foto şi chitarele.
Întrucât necesită foarte multă muncă manuală şi multă migală, mărţişoarele ecologice costă între 10 lei şi 30 de lei bucata, însă sunt şi mai ieftine, în funcţie de complexitate. AGERPRES