În raport se menționează că situația din sistemul energetic european a fost una specială în după-amiaza zilei de 8 ianuarie, când s-a produs incidentul. Pe de o parte, în sud-est, cererea de energie a fost destul de redusă, ca urmare a vacanței pentru sărbătorirea Crăciunului ortodox pe stil vechi, dar și a vremii călduroase. Pe de altă parte, în nord-vest, cererea a fost semnificativ mai mare, inclusiv din cauza frigului. Asta a dus la înregistrarea de fluxuri mari de energie dinspre est spre vest, creând potențial de instabilitate în sistemul european. După incident, din cauza separării rețelei, în sud-est s-a consemnat supraproducție de energie, iar în nord-vest – deficit de putere. Astfel, manevrele de stabilizare și resincronizare au constat, printre altele, în întreruperea unor mari consumatori industriali în vest și a unor unități de producție în est, inclusiv în România.
„Ca o consecință a evenimentelor, singura pierdere de sarcină raportată până în prezent a fost în zona Transelectrica. Pierderea de sarcină a fost de circa 190,8 MW, reprezentând peste 1% și mai puțin de 100% din sarcina din zona de control a operatorului (…)”, se arată în document. De asemenea, din comunicațiile între operatorii implicați, prezentate în raport, rezultă că, cel puțin pe parcursul desfășurării incidentului, cauza acestuia a fost estimată inițial ca avându-și originea în rețeaua electrică românească, printre alții de către dispecerii bulgari.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/masiva-pana-curent-europeana-ianuarie-cauza-prezumata-initial-romania-dispecerii-transelectrica-indicati-ar-putut-moment-dat-nici-le-raspunda-telefon-colegilor-tari-20017633