Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor membrilor din România în Parlamentul European şi a Referendumului Naţional din 26 mai a.c., au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.
Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureş, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureş, Gruparea de Jandarmi Mobilă Tîrgu Mureş, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureş, Punct Poliţie de Frontieră Aeroport Tîrgu Mureş, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni, pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.
Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
Astfel, în perioada 25-26 mai a.c., în intervalul orar 18.00-06.00, 484 de efective, dintre care, 223 de poliţişti, 154 de jandarmi, 98 de reprezentanţi ISU ,,Horea” Mureş, vor asigura paza şi protecţia a 559 de secţii de votare, din totalul celor 568 ce s-au constituit pe raza judeţului Mureş, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.
Duminică, 26 mai a.c., peste 160 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel 147 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.
Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 101 polițiști și 1 jandarm vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.
În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş va avea în responsabilitate 233 de secţii de votare, constituite în 223 de locaţii, unde vor fi prezenţi 225 de poliţişti, în timp ce Inspectoratul de Jandarmi Mureş şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tîrgu Mureş vor avea în responsabilitate 179 secții de votare dispuse în 154 locații, unde vor fi prezenți peste 150 de jandarmi.
Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.
Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.
225 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European şi a Referendumului Naţional.
Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.
De asemenea, specialiștii ISU Mureş desfășoară activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.
Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta, pe pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor membrilor din România în Parlamentul European şi a Referendumului Naţional, din data de 26 mai 2019, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.
În acest context, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială. Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!