Măsurile de austeritate bugetară pentru 2025 au fost publicate. Prevederile propuse  includ înghețarea pensiilor, a salariilor bugetarilor și blocarea angajărilor la stat
Măsurile de austeritate bugetară pentru 2025 au fost publicate. Prevederile propuse includ înghețarea pensiilor, a salariilor bugetarilor și blocarea angajărilor la stat

Măsurile de austeritate bugetară pentru 2025 au fost publicate. Prevederile propuse includ înghețarea pensiilor, a salariilor bugetarilor și blocarea angajărilor la stat

  • Potrivit draftului publicat de Guvern, salariile bugetarilor și sporurile vor fi înghețate, iar pensiile nu vor mai crește cu 12% de la 1 ianuarie.

Guvernul României a pregătit „ordonanța trenuleț” prin care este aranjată Legea bugetului de stat pentru anul viitor. Printre prevederi se numără menținerea salariilor la nivelul lunii decembrie 2024, până la aprobarea cadrului fiscal, dar și înghețarea angajărilor.

Prevederile principale

Principalele modificări propuse de ordonanța de urgență sunt următoarele:

  1. Înghețarea salariilor – Salariile bugetarilor rămân la nivelul lunii decembrie 2024 până la aprobarea cadrului fiscal-bugetar pentru 2025.
  2. Compensarea muncii suplimentare – Orele suplimentare și munca în zilele libere sau de sărbătoare vor fi compensate doar cu timp liber, fără plată suplimentară.
  3. Eliminarea tichetelor și premiilor – Instituțiile publice nu vor acorda bilete de valoare (exceptând tichetele de creșă) și nici premii personalului în anul 2025.
  4. Înghețarea angajărilor – Angajările în sectorul public sunt suspendate de la 1 ianuarie 2025, cu excepția posturilor unice vacante sau a celor deja aprobate.
  5. Restricții la ocuparea posturilor – Ocuparea a maximum 15% din posturile vacante noi va fi permisă doar în cazuri justificate și cu încadrare în buget.

Aceste măsuri urmăresc reducerea cheltuielilor bugetare și asigurarea sustenabilității financiare.

Salariile bugetarilor îngheață în 2025 la nivelul din luna decembrie 2024

Așadar, potrivit primului articol al OUG, este prevăzut ca salariile să rămână la nivelul lunii decembrie 2024, până la aprobarea cadrului fiscal-bugetar pe anul 2025.

„Art. I –

(1) Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (1), ale art. 12 alin. (2) și ale art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, majorările salariale de care beneficiază personalul salarizat potrivit prevederilor acestei legi se stabilesc prin legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025.

(2) Până la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025, pentru personalul salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară, precum și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”, se arată în document.

Orele suplimentare se compensează, nu se mai plătesc

Articolul III prevede ca munca peste programul de lucru dar și cea în zilele de odihnă sau sărbătorilor legale, se vor compensa numai cu recuperarea timpului liber.

„Art. III –

Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) – (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.”

Fără tichete de masă pentru bugetari

Al patrulea articol prevede ca instituțiile publice să nu acorde personalului bilete de valoare (de exemplu tichetele de masă), cu excepția tichetelor de creșă.

„Art. IV –

(1) În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora premii.”

Al șaptelea articol prevede înghețarea angajărilor începând cu 1 ianuarie 2025. Totuși, nu se aplică posturilor unice vacante.

Înghețarea pensiilor

Valoarea punctului de referință pentru pensii rămâne neschimbată, la 81 de lei, iar majorarea de 12% prevăzută anterior pentru 1 ianuarie nu va mai avea loc. De asemenea, nu se acordă ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie.

Totodată, în 2025 nu vor fi acordate bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. Iar angajații din sectorul public nu vor beneficia de vouchere de vacanță pe parcursul anului 2025.

Blocarea angajărilor la stat

„Art. VII

(1) Începând cu 1 ianuarie 2025, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, precum și cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum, pot fi ocupate în condițiile legii.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică posturilor unice vacante.

(4) Prin post unic, în sensul alin. (3), se înțelege:

a) acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilități stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică; sau

b) un post dintre posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanțare în parte. Pentru posturile din instituțiile de învățământ preuniversitar de stat, respectiv instituțiile de învățământ superior de stat, urmărirea încadrării în procentul de maximum 15% se realizează la nivelul Ministerului Educației, respectiv la nivel de ordonator principal de credite, după caz.

(6) Încadrarea în procentul de 15% prevăzut la alin. (5) nu se aplică în situația în care ocuparea posturilor vacante nu duce la majorarea numărului total de posturi ocupate, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivelul ordonatorului principal de credite, în cazul ocuparii posturilor vacante corespunzătoare.”, se mai arată în documentul emis de Guvern.

 

Sursa: Termene.ro