Când mergem la munte, putem avea parte și de întâlniri neprevăzute. Fie că e vorba de urși, câinii de la stâni sau șerpi, este important să știm, concret, cum procedăm în astfel de situații.
Prof. Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România, a pus la dispoziție o listă cu recomandări în cazul întâlnirilor cu animalele sălbatice. Este bine să respectăm teritoriul animalelor sălbatice și să punem în practică o serie de reguli de bază, pentru a preveni incidentele neplăcute:
- Nu părăsiți niciodată poteca marcată! Animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni. Astfel, reduceți riscul de a vă întâlni cu ele.
- Nu mergeți singur pe munte! O simplă discuție cu partenerul de drum este suficientă pentru a ține animalele sălbatice la distanță. Puteți, de asemenea, să strigați din când în când sau să luați la dumneavoastră un fluier (un astfel de fluier se găsește de regulă la catarama de prins la piept a rucsacului).
- Țineți câinii de companie legați în lesă! Aceștia pot agita animalele sălbatice și le pot trimite înspre dumneavoastră.
- Luați cu dumneavoastră și țineți la îndemână spray-ul pe bază de piper și/sau emițătorul de ultrasunete împotriva animalelor sălbatice! Acestea sunt foarte mici și compacte și pot fi de un real folos, dar atenție când pulverizați cu sprayul ca vântul să nu întoarcă jetul de piper către dumneavoastră.
- Evitați să faceți plimbări seara târziu sau noaptea! Animalele sunt mult mai active în această perioadă.
- Dacă aveți de gând să campați, nu instalați cortul în locuri izolate! Asigurați-vă că montați cortul într-o zonă de campare organizată și că nu țineți niciun fel de mâncare în acesta (animalele sălbatice pot detecta chiar și mirosul conservelor nedesfăcute). Legați hrana la înălțime, undeva mai departe de cort. Nu mâncați în cort sau în imediata apropiere a acestuia și spălați-vă pe mâini după ce luați masa, pentru a îndepărta orice urmă de miros de mâncare.
- Înainte de a planifica o drumeție, sunați la Dispeceratul Național Salvamont, anunțați în ce zonă vreți să mergeți, operatorii Salvamont România vă vor pune în legătură cu echipele Salvamont din zona dumneavoastră de interes și veți obține, de la aceștia, cele mai bune și corecte informații cu privire la pericolele din zonă și la posibilitatea întâlnirii cu animale.
- Dacă întâlniți un pui de urs, nu răspundeți curiozității și dorinței lui de joacă și de a se apropia de dumneavoastră, schimbați direcția și încercați să vă îndepărtați de el! În 99% din cazuri ursoaica îl veghează ascunsă în apropiere și nu va ezita să vă atace dacă vede că vă apropiați de el.
- Dacă un urs dă semne că vrea să vă urmărească, abandonați, gradual, haine, alimente, care să îl facă curios să le analizeze și să-l întârzie sau să-l oprescă din urmărire.
- În majoritatea cazurilor, câinii de la stână atacă pentru a vă impresiona și a primi ceva de mâncare. Nu fugiți de ei, încercați să vă protejați picioarele cu rucsacul, bicicleta, și oferiți-le ceva de mâncare.
- Dacă vedeți șerpi, încercați să îi ocoliți și, sub nicio formă, nu încercați să îi urmăriți sau să-i prindeți!
Category: Stirile Punctul