„În fiecare an, în 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, în semn de omagiu pentru ziua de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu. Este o sărbătoare națională cu dată recentă, fiind adoptată de Camera Deputaților prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale se desfășoară manifestări cultural-artistice și se țin discursuri care se transformă, deseori, în ritualuri publice de legitimare. Dar dacă privim îndeaproape realitatea culturală românească, vom înțelege că nu putem rămâne încremeniți în solemnitățile prilejuite de această sărbătoare, ci trebuie să clădim zi de zi, cultivând perseverent limba română, acordând mai multă atenție facultăților de litere și presei culturale și promovând valorile marcante atât în țară, cât și peste hotare, în special în rândul tinerilor. Și nu în ultimul rând, vom înțelege că trebuie să ne ocupăm locul cuvenit în spațiul cultural occidental spre care am evoluat sincronic începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Această zi este un prilej de a celebra personalitățile culturale remarcabile ale României, dar și de a reflecta la raza de coexistență a culturii naționale cu repertoriul de idei și idealuri artistice din Vest. Pe măsură ce vom aprofunda creația elitelor noastre culturale, vom înțelege mai bine superlativul paradoxal al modului în care destinul omogen al culturii europene a fertilizat de-a lungul secolelor diversitatea națională.
Este demn de amintit că atât România cât și Republica Moldova sărbătoresc Ziua Culturii Naționale în aceeași zi, în semn de omagiu adus spiritului tutelar al poetului Mihai Eminescu pentru unitatea de limbă, de istorie și cultură de pe ambele maluri ale Prutului.”
Sursa foto: Radio România Cultural