„Astăzi este Ziua Națională a României, una dintre acele ocazii, puține la număr, în care medităm la destinul nostru ca națiune și evocăm „orele astrale” din urmă cu 103 ani când s-a înfăptuit Marea Unire. Este o zi specială în care vorbim mai mult ca oricând despre ceea ce avem în comun, dar și despre ce ne individualizează, cu bune sau cu rele, printre alte națiuni. Este un moment festiv în care ne sărbătorim condiția nativă, gândindu-ne la cei care au construit România de astăzi, privind totodată spre cea de mâine.
Este greu să vorbim despre patrie și patriotism într-o lume în care identitățile devin fluide. Dar este mai greu din cauza faptului că de 32 de ani încoace am fost deseori martorii sentimentalismului discursiv al unor figuri publice care și-au declarat iubirea pentru țărișoară, dar pe care nu au prețuit-o și pentru care nu au făcut nimic demn de amintit peste generații.
Pentru mine patriotismul nu este un exercițiu retoric sforăitor prin care diverși actori publici își clamează iubirea de țară. Patriot este orice român care își asumă cu demnitate locul în care s-a născut, pe care nu îl va face de râs, care vorbește corect limba română, respectă legea, muncește sârguincios și clădește o patrie mai bună pentru copiii săi. Înțelege că locul nașterii pe acest pământ nu poate fi un motiv de mândrie. Acesta este un dat, ca și culoarea pielii, prin urmare nu își trăiește apartenența ca pe un merit personal și nici cu „slava deșartă” a excepționalismului etnic. Un patriot înțelege că binele personal este indisolubil legat de binele comun și că patria înseamnă de fapt „noi împreună”.
Au fost perioade în care cei care își iubeau țara au luptat pentru ea, unii chiar până la sacrificiu. Astăzi, din fericire, nu este nevoie de un asemenea eroism. Avem un stat unitar, național, independent și indivizibil. Facem parte din Uniunea Europeana și din Alianța Nord-Atlantică. Avem libertatea să călătorim și să muncim oriunde. Milioane de români au emigrat și chiar și-au ales a doua patrie acolo unde le este mai bine. Dar avem totuși, cu toții, o responsabilitate pentru țara pe care înaintașii ne-au oferit-o. Ne bucurăm de libertăți, dar în egală măsură trebuie să ne împlinim obligațiile. Ne cerem drepturile, dar trebuie să plătim taxele. Călătorim mult, dar avem datoria să ne ancorăm profund în cultura și istoria locului în care ne-am născut. Patriot nu este cel care se închină la portretul encomiastic al țării, ci doar cel care își asumă demn loialități și angajamente față locul nașterii, care își respectă tradițiile și identitățile care i-au dat chipul.
La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani, România! „
(Sursă foto: www.RefleqtMedia.ro)