Azi și mâine (luni și marți) are loc prima rundă de înscrieri ale elevilor pentru clasele de învățământ profesional și tehnic. Va fi al treilea an de când învățământul profesional a fost reînființat, dar modificarea este că, din anul școlar ce începe la toamnă, învățământul profesional va începe din clasa a IX-a, nu din a X-a cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
Conform unor surse din cadrul sistemului de învățământ, în general, clasele de învățământ profesional se completează, totuși, interesul pentru această formă de învățământ este relativ redus, mai ales comparativ cu anii săi de glorie, din trecut. Acest interes scăzut este cauzată de o mentalitate deficitară a elevilor sau, poate în primul rând, a părinților, care merg pe ideea indispensabilității unei diplome de bacalaureat și chiar de facultate. Acest lucru nu poate fi decât fals, falsitate ce rezultă din necesitatea pe piața muncii a reînnoirii și completării forței de muncă calificată în anumite domenii de activitate (lucru confirmat de interesul firmelor față de învățământul profesional), dar și din imposibilitatea ca toții elevii să fie apți pentru a urma liceul și, mai ales, studii universitare.
Deci, ar fi nevoie de o educare a mentalității părinților și elevilor, care trebuie să înțeleagă că e nevoie tot atât de mare de meseriași buni cum e nevoie de absolvenți competenți de studii superioare… A fi un meseriaș bun inspiră respect, pe când a fi un absolvent semidoct de facultate inspiră amuzament în cel mai bun caz, dar adeseori dispreț.
Interesul scăzut față de învățământul profesional este oarecum inexplicabil într-o țară în care o meserie bine practicată poate fi baza unei mici afaceri personale care să asigure practicantului un confort financiar superior celui garantat de angajarea la un patron sau la o instituție publică.
În final, aș îndemna părinții să reconsidere învățământul profesional fiindcă cu siguranță în țară este nevoie de meseriași competenți, lucru demonstrat de faptul că statul se implică foarte serios în promovarea acestei forme de învățământ, prin oferirea de burse tuturor elevilor, prin susținerea parteneriatelor dintre școli și firme, prin promovarea învățământului profesional.
Titi DÃLÃLÃU