După un an în care unele domenii au supraviețuit cum au putut, altele au fost nevoite să-și restrângă activitatea, îți dorești ca în 2021 să găsești acel job stabil care să-ți aducă satisfacție. Să fie o alegere bună atât din punct de vedere profesional, cât și financiar. Sună bine, nu? Înainte de a aplica, descoperă care sunt acele meserii bine platite.
De multe ori, te uiți la cei din jur și apreciezi cât sunt de norocoși că au găsit acel job și bine plătit și poate și cu o suită de alte beneficii. Dar locurile de muncă bine plătite nu sunt atât de rare pe cât par. De multe ori, pentru aceste meserii bine platite sunt și multe poziții disponibile. Și explicația e simplă. Atât timp cât ai o specializare care răspunde unor nevoi actuale ale angajatorilor, cum ar fi digitalizarea, automatizarea sau inteligența artificială și ajuți business-ul să crească aceștia sunt dispuși să plătească salarii bune. Și atât timp cât există tot mai multe cereri din partea clienților pentru simplificarea anumitor procese de lucru sau pentru dezvoltarea unor produse și angajatorii sunt interesați să atragă tot mai mulți specialiști care țin pasul cu tendințele. Salariile sunt calculate în funcție de specializarea ta. Cu cât aceasta este mai rară, dar foarte căutată, cu atât vei avea câștiguri mai mari. Contează doar să știi spre ce domeniu să te îndrepți.
Domeniul IT ramâne în topul celor mai bine platite joburi. Deficitul de specialiști existent la momentul actual în piață determină creșterea constantă a salariilor în acest domeniu. Dar și noile tehnologii, care apar și presupun noi perfecționări ale angajaților, pot fi considerate un factor de creștere a remunerației. De asemenea, în rândul joburilor bine plătite putem include și meseriile pentru care specialiștii sunt pe cale de dispariție sau pentru care nu mai există un număr ofertant de școli profesionale. (Raluca Peneș, HR Manager Smartree România)
Meserii bine platite. În ce domeniu să te specializezi în funcție de salariu mediu net
Și anul acesta, la fel ca anii anteriori joburile în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) sunt cel mai bine plătite. De asemenea, joburile în extracția minereurilor și cele în producție video se bucură de o creștere a salariului mediu net. Datele sunt oferite de Institutul Național de Statistică și sunt la nivelul lunii octombrie 2020:
Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3343 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 22 lei (+0,7%).
▪ Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7674 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1720 lei).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 7,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
• între 3,0% şi 5,0% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
• între 1,5% şi 3,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor textile, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industria metalurgică.
*În luna octombrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic 2 ( activităţile economice din administraţia publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială), nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.
Meserii bine platite pentru femei
Vestea bună este că România se numără printre țările unde unde nu există o diferență mare între salariile bărbaților și cele ale femeilor aceasta fiind doar de 5,2% spre deosebire de alte țări din UE, arată un studiu Eurostat din 2018. La nivelul Uniunii Europene această diferență este în medie de 16%, cu cele mai mari discrepanțe în Estonia de 25,3%. La nivel global, lucrurile încep să fie echilibrate, femeile câștigând cam 81,8% din salariul net al unui bărbat, arată un raport al U.S. Bureau of Labor Statistics. Același raport arată și meseriile unde salariile femeilor sunt foarte apropiate ca valoare de cele ale bărbaților:
Programator
Inginer
Avocat
Specialist resurse umane
Traducător
Cele mai bine platite joburi pentru femei
Director general (CEO)
Citeste articolukl complet pe E-Jobs.ro