Unul dintre cele cinci centre naţionale în care se face tromboliză intravenoasă în perioada acută a accidentului vascular cerebral ischemic este Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş.
Tromboliza intravenoasă în accidentul vascular cerebral acut ischemic permite pacientului tratat la timp remisia completă a deficitului neurologic fără sechele.
Dacă pacientul îndeplineşte anumite criterii, în clinică se practică această terapie de top în accidentul vascular cerebral ischemic. Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă ce constă în injectarea unei substanţe trombolitice, care se administrează intravenos şi dizolvă cheagul de sânge care blochează circulaţia, iar ţesutul cerebral parţial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se remite complet.
Tromboliza intravenoasă nu poate fi aplicată decât în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în aşa numita „fereastră terapeutică”. Chiar dacă nu este posibilă aplicarea trombolizei (pentru care trebuie respectate nişte criterii clinice şi paraclinice foarte stricte), asistenţa acestor bolnavi într-un serviciu de specialitate măreşte şansele de supravieţuire şi de recuperare.
Clinica de Neurologie are un salon special pentru aceste cazuri, foarte bine dotat, precum şi o echipă medicală multidisciplinară foarte bine pregătită, care monitorizează permanent bolnavul şi care iniţiază procesul de reabilitare din ziua în care se produce accidentul vascular cerebral.
Medicii specialişti atrag atenţia populaţiei ca, la apariţia primelor simptome neurologice, să solicite imediat o ambulanţă şi să se prezinte într-un serviciu de urgenţă. Să-şi noteze cu foarte mare precizie ora la care au apărut primele simptome neurologice. Zilnic, numeroase şanse de recuperare se pierd pentru că pacienţii nu ajung la spital in intervalul util, în primele 4-5 ore de la apariţia bruscă a simptomelor neurologice.
Simptomele care vă duc la medic
Despre simptomele neurologice care pot apărea brusc şi care ar trebui să îi ducă pe pacienţi în cel mai scurt timp la medic ne-a vorbit dr. Popoviciu Daniela medic primar la Clinica de Neurologie. „Accidentul vascular cerebral se manifestă prin tulburări motorii şi sensitive, de obicei sub forma unei paralizie a jumătăţi a corpului, prin tulburările de vorbire sau brusca schimbare a vocii, prin tulburări de degluţie (înghiţire), prin vederea dublă (diplopie), pierderea echilibrului (astazo-abazie) şi tulburări în coordonarea mişcărilor, asimetria bruscă a feţei sau chiar pierderea bruscă a vederii la un ochi”.
Chiar dacă cei mai mulţi pacienţi cu accident vascular cerebral (AVC) supravieţuiesc aceasta rămâne prima cauză medicală de handicap motor sau demenţă. AVC ischemic este cauzat de ocluzia (astuparea) unui vas de sânge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin şi a aportului de oxigen şi glucoză în teritoriul cerebral irigat de vasul respectiv, ducând în final la pierderea definitivă a ţesutului cerebral şi la sechele pe viaţă.(EM)