Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, susţine că instituţia pe care o conduce a eliberat autorizaţiile pentru construirea microhidrocentralei de la Băile Homorod, pe baza analizelor şi rapoartelor favorabile emise de experţi, investiţia fiind, însă, contestată de localnici.
Borboly Csaba a declarat că, dacă specialiştii de la administrarea apelor susţin că lucrările de construcţie a miocrohidrocentralei nu afectează debitul pârâului şi nu pun în pericol fauna cursului de apă, Consiliul Judeţean nu poate trece peste această opinie.
Preşedintele CJ Harghita a subliniat faptul că lucrările de construcţie au fost sistate în luna august, antreprenorul a fost amendat, iar pentru continuarea acestora trebuie reluat de la zero procesul de autorizare, întrucât s-au constatat modificări ale planului de investiţii iniţial, pentru care autorizaţiile emise nu mai sunt valabile.
,,Subliniez faptul că, pentru continuarea lucrărilor, investitorul trebuie să reînceapă de la zero procesul de autorizare, cu lucrările modificate aşa cum sunt ele acum pe teren şi cu avize noi. Reamintesc că în data de 14 august, arhitectul şef a întocmit procesul verbal de sancţionare cu 3.000 de lei a firmei respective şi a solicitat sistarea totală a lucrărilor”, a precizat Borboly.
Acesta a punctat faptul că ,,localnicii au dreptul de a solicita o nouă expertiză, iar dacă aceasta susţine cele afirmate de către ei, pot solicita retragerea autorizaţiilor emise”.
Localnicii – împotrivă
În legătură cu faptul că nu a participat la forumul care a avut loc la Băile Homorod, în care localnicii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de construirea microhidrocentralei pe pârâul Homorodul Mare, Borboly a spus că doreşte ca aceste acţiuni să se organizeze în comun, pentru a fi mai eficiente.
,,Nu m-am prezentat la forumul de sâmbătă deoarece am dorit să-l organizăm în comun, pentru a fi eficient, pentru că nu am încredere în soluţiile de moment şi consider că prin dialog şi prin înţelegerea reciprocă a punctelor de vedere putem obţine rezultate durabile, pe termen lung. Eu sunt deschis unui dialog oricând, dar în alte condiţii. Am cerut localnicilor să organizeze o delegaţie compusă din cel mult cinci persoane cu care putem discuta în mod civilizat problemele ivite în această privinţă, însă nu s-a întâmplat acest lucru”, a afirmat Borboly.
Acesta a mai precizat că a supus dezbaterii publice, timp de doi ani, programul de dezvoltare economică a judeţului pentru perioada 2012-2020, care vizează şi construirea de amplasamente de producţie a hidroenergiei şi nimeni nu şi-a exprimat dezacordul în legătură cu acest aspect.
Borboly susţine că ,,organizatorul principal al acestor acţiuni de la Băile Homorod este persoana care, începând din campania alegerilor locale de anul trecut, încearcă să mă discrediteze încontinuu, printre altele, a creat un site denigrator la adresa mea”.
Aproximativ 70 de locuitori ai staţiunii Băile Homorod, dar şi activişti de protecţia mediului sau proprietari de terenuri din zonă s-au adunat în urmă cu o săptămână, în apropierea locului pe care se construieşte o microhidrocentrală, pe pârâul Homorodul Mare, şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această investiţie, despre care spun că va pune în pericol echilibrul ecologic şi va afecta dezvoltarea turistică a zonei. Ei au acuzat autorităţile, inclusiv CJ, că a emis ilegal autorizaţiile de construcţie a microhidrocentralei.