Vineri, 15 decembrie 2023 s-a publicat o noua OUG (115/2023) care aduce multe modificari in domeniul fiscal. In mod special sunt vizate microintreprinderile.
Sintetizam mai jos modificarile pe care le aduce aceasta ordonanta publicata suprinzator in MOF, la numai 2 zile de la publicarea proiectului.
1.Se modifica una din conditiile de incadrare ca microintreprindere – o detinere de peste 25% poate avea loc intr-o singura microintreprindere, nu in 3 ca pana acum.
Varianta veche | Varianta noua |
are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol. | are asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și este singura persoană juridică stabilită de către asociați/acționari să aplice prevederile prezentului titlu. |
Aasociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică impozitul pe microintreprinderi. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociați/acționari, până la termenul de 31 martie, trec la impozit pe profit.
2.Se mai adauga in plus o conditie – a depus în termen situațiile financiare anuale. Cu alte cuvinte nu ai depus la timp situatiile financiare anuale, pierzi statutul de microintreprindere.
3. Se introduce prevederea ca in aplicarea plafonului de 500.000 euro, limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.
4. Se elimina exceptia prin care societatile din HORECA beneficiau de exceptia de a nu avea salariat si de a putea depasi plafonul de 500.000 euro.
5.Se modifica prevederea ca nu intra sub incidenta impozitului pe venitul microintreprinderilor:
Prevedere veche | Prevedere noua |
persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii; | persoana juridică română care desfășoară activități în domeniul asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, precum și persoana juridică română care desfășoară activități de intermediere/distribuție în aceste domenii, cu excepția intermediarilor secundari de asigurări și/sau reasigurări, definiți potrivit legii, care au realizat venituri din activitatea de distribuție de asigurări/reasigurări în proporție de până la 15% inclusiv din veniturile totale |
Sursa: contzilla.ro