“Tigrii platanului” pot fi combătuți prin dezinsecție, susțin specialiștii din acest domeniu. Aceștia recomandă însă ca dezinsecția să fie făcută de specialiști pentru ca substanțele folosite să nu afecteze și plantele și arbuștii.
În Târgu Mureș o dezinsecție masivă va fi făcută în luna iunie, conform informațiilor noastre. Specialiștii susțin însă că nu pot fi efectuate dezinsecții în mod repetat și des pentru că acestea pot afecta păsările și plantele. Sunt țări, cum este cazul Germaniei, unde de foarte mulți ani autoritățile nu mai fac dezinsecții tocmai pentru a nu periclita mediul încojurător, fauna și flora.
Și în această perioadă am primit de la cititorii noștri mai multe întrebări legate de “tigrul platanului” Cei care ne-au scris se plângeau de neplăcerile create de aceste insecte și ne întrebau dacă sunt periculoase și ce e de făcut.
Este vorba despre “tigrul platanului” sau Corythucha ciliata – denumirea ei științifică.
Chiar dacă este o insectă care se hrănește cu frunzele speciilor de platan, atunci când ajung pe pielea noastră, o confundă cu suprafața frunzelor și ne înțeapă sugând sânge după care mor.
Specialiștii susțin că “tigrii platanului” nu sunt periculoși pentru om, nu transmit boli la om însă au fost semnalate, destul de rar, cazuri de dermatite și iritatii cauzate de Corythucha.
Această insectă este însă periculoasă pentru platani putând provoca uscarea acestora.
Spray-urile contra țânțarilor sunt eficiente și pentru Corythuca ciliata.
Originari din America de Nord, Tigrii platanului au fost descoperiți pentru prima dată în Europa, în Italia, la Padova, în anul 1964. În Franța au ajuns în 1975, în Bulgaria și în Ungaria în 1986, iar în România în 1990 în Craiova și în 2011 în Sibiu. De atunci specia s-a răspândit în toată țara.
Conform specialiștilor în țara noastră dar și în Europa mai există o altă specie, Corythucha arcuata, sau “tigrul stejarului”, care atacă în general arborii de stejar din genul Quercus.