Cei circa 8.800 de locuitori din Sângeorgiu de Mureș și cei circa 2.300 din Ernei sunt la un pas de a rămâne fără apă potabilă, începând de luni, 11 martie, primarul primei comune, Sófalvi Szabolcs, amenințând compania de apă Aquaserv cu darea în judecată, dacă acest lucru se va întâmpla, iar cel din Ernei luând în calcul să dea în judecată atât Aquaserv, cât și Primăria din Sângeorgiu.
Potrivit unui comunicat de presă remis vineri de compania de apă Aquaserv, aceasta a informat Primăria comunei Sângeorgiu de Mureş încă din luna decembrie 2018, cu privire la obligaţia prevăzută în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, de predare în gestiune a extinderilor reţelelor de apă şi canalizare realizate în cadrului unui proiect finanţat prin Compania Naţională de Investiţii, finalizat în 2011.
“Din păcate, în ciuda eforturilor depuse de către Compania Aquaserv, reprezentanţii comunei Sângeorgiu de Mureş nu au îndeplinit această obligaţie contractuală (Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, art. 17, pct. 4). Ca urmare a acestei situaţii, Compania Aquaserv S.A. nu poate să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de legalitate pe teritoriul comunei Sângeorgiu de Mureş. Având în vedere acest lucru, dacă până în data de 11 martie 2019, ora 10:00, reprezentanţii comunei Sângeorgiu de Mureş nu înaintează către Compania Aquaserv S.A. documentaţia necesară preluării în gestiune a extinderilor reţelelor de apă şi canalizare, realizate în cadrului proiectului finanţat prin Compania Naţională de Investiţii, suntem nevoiţi să încetăm operarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, pe teritoriul comunei Sângeorgiu de Mureş. Din nefericire, deoarece furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare în comuna Ernei este realizată prin sistemele de apă şi canalizare din Sângeorgiu de Mureş, încetarea operării în aceasta din urmă atrage după sine şi oprirea serviciilor de apă şi canalizare în comuna Ernei. Ţinânt cont de cele de mai sus, informăm clienţii din comunele Sângeorgiu de Mureş şi Ernei, că începând cu data de 11 martie 2019, ora 10:00, serviciile de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare vor fi oprite”, se arată în comunicatul Aquaserv SA.
De cealaltă parte, primarul din Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs – care a fost în trecut și purtător de cuvânt al Aquaserv – a declarat pentru Punctul și Radio Son că a îndeplinit toate cerințele companiei de apă privind predarea rețelelor noi care au fost realizate.
“Le-am trimis toate documentațiile și toate Hotărârile de Consiliu Local cerute, de ani de zile. Cei de la Aquaserv trebuie să facă demersurile necesare pentru ca să preia rețelele spre operare. Deci ei operează în acest moment pe aceste rețele, iar oamenii plătesc. La sfârșitul lui 2018 s-au trezit că să continum procedura, după ce noi ani la rând le-am trimis invitații să vină să preia, am făcut tot ce ne-au zis, am constituit inclusiv comisie de predare-primire, prin dispoziție a primarului. Au zis să mai adoptăm o Hotărâre de Consiliu Local, să includem și ultimele investiții, am adoptat-o, am trimis-o și la Prefectură pentru controlul de legalitate, e OK, le-am transmis și lor. Nu cred că rămânem fără apă. Dacă rămânem, mergem în instanță”, a spus primarul.
Întrebat care ar putea fi motivul pentru care Aquaserv ar tăia apa luni, în loc să preia rețelele respective, Sófalvi a răspuns că “sunt chestiuni interne, pe care ei le știu mai bine”, precizând că e vorba de alimentarea cu apă a mii de persoane care sunt racordate la ele.
Pe de altă parte, primarul din Ernei, Jánosi Ferenc, a declarat că, dacă chiar va rămâne fără serviciile de apă-canal, va acționa în judecată și Aquaserv și primăria din Sângeorgiu de Mureș.
“Nu poate face așa ceva, nu suntem de vină noi. Ne-au trimis de o oră înștiințare, trebuie să mă mai consult, dar luni la prima oră voi fi la domnul director să discutăm, să găsim o soluție. Am mai vorbit cu dumnealui acum 2 luni, îi voi cere să facă demersuri să închidă tronsoanele din Sângeorgiu și să găsească soluția tehnică ca pe noi să nu ne afecteze, e o aducțiune, l-am rugat pe domnul director să se gândească la asta de 2 luni. Să taie apa și la noi, e o soluție extremă. Dacă chiar se întâmplă așa, îi dau în judecată și pe cei de la Aquaserv și pe cei din Sângeorgiu. Domnul Sofalvi ar trebui să știe mai bine, că a lucrat la Aquaserv. Eu așa știu, că Sângeorgiul nu e în regulă pe niște lucruri”, a declarat primarul din Ernei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.