Mii de persoane au participat săptămâna trecută în localitatea harghiteană Armăşeni, la tradiţionalul bal de Fărşang, organizat înainte de intrarea în Postul Paştelui pentru a îngropa iarna şi a alunga spiritele rele.
Grupuri folclorice din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Sândominic, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieşii de Jos, Vlăhiţa au prezentat câte o scenetă despre păcatele omeneşti, de care credincioşii trebuie să se lepede înainte de post. Din fiecare localitate au venit şi muzicieni, care au întreţinut atmosfera cu cântece tradiţionale.
Tradiții
La fel ca în fiecare an, la Fărşang au luat parte şi ,,oamenii cu cenuşa”, bărbaţi care poartă saci de cenuşă şi care semnifică faptul că la romano-catolici postul începe în ‘miercurea cenuşii’, iar cu o zi înainte toate vasele sunt curăţate cu cenuşă pentru a îndepărta orice urmă de grăsime.
De asemenea, tineri cu tobe şi bice au făcut un zgomot asurzitor, pentru a alunga iarna şi duhurile rele.
Alaiurile zgomotoase au fost aşteptate de localnici cu palincă, ceai cald, pâine cu untură, cartofi fierţi, brânză sau colaci secuieşti, iar gardurile caselor au fost împodobite cu covoare tradiţionale.
Pentru participanţi, Fărşangul este un moment de bucurie, în care îşi permit lucruri pe care în mod obişnuit nu le-ar face.
La finalul ritualului, s-a dat foc unor păpuşi de paie care întruchipează păcatele omeneşti şi spiritele rele.
În cursul serii, la Casa de Cultură din Armăşeni va avea loc un ,,bal al mascaţilor”, la care sunt aşteptaţi toţi cei dornici de distracţie.
Tradiţia spune că, după acest carnaval, spiritul primăverii va renaşte, iar oamenii vor intra în Postul Paştelui mai curaţi.
Potrivit etnografilor, Fărşangul este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spaţiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu. El reprezintă înmormântarea iernii, când spiritele rele sunt alungate prin diferite sunete şi măşti.
Organizatorii evenimentului din acest an au fost Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Primăria comunei Ciucsângeorgiu şi asociaţii locale.
Obiceiul a apărut în Europa medievală, în 1126, la Veneţia, iar credincioşii romano-catolici maghiari din Transilvania au început să îl practice în secolul al XVI-lea.
Balul de Fărşang se ţinea pe ascuns şi în timpul dictaturii comuniste, întrucât fusese interzis.