Széchenyi şi Programul de Credite pentru Reindustrializare „Baross Gábor” contribuie anul acesta cu 1,0-1,2 % la creşterea PIB-ului – a declarat joi ministrul dezvoltării economice, Márton Nagy, în
cadrul unei conferinţe online.
El a subliniat: obiectivul principal rămâne evitarea recesiunii şi reducerea inflaţiei la o singură cifră până la sfârşitul anului.
După cum a precizat, până la sfârşitul lunii aprilie au fost contractate 387 de miliarde de forinţi (1 miliard de euro) în cadrul Programului Cardurilor Széchenyi, respectiv 534 de miliarde de forinţi (1,43 miliard de euro) în cadrul Programului de Credite pentru Reindustrializare “Baross Gábor”.
La conferinţa Creditare organizată de Portfolio, ministrul a subliniat că portofoliul Programului Cardurilor Széchenyi ar putea creşte în acest an cu 800-900 de miliarde de forinţi (2,14-2,41 miliarde de euro), iar cel al Programului de Credite pentru Reindustrializare “Baross Gábor” cu 1000 de miliarde de forinţi (2,68 miliarde de euro).
El a considerat ca o evoluţie pozitivă atenuarea vizibilă a capcanei energetice, deoarece facturile de energie ale ţării s-au redus. Cu toate acestea, nivelul ridicat al ratelor dobânzilor se menţine şi în acest an şi anul viitor. Valoarea importurilor de energie va scădea probabil de la 17 miliarde de euro în 2022 la 9 miliarde de euro în acest an, 70-75% din gospodării fiind protejate prin intermediul reducerii cheltuielilor generale – a spus ministrul.
El a mai spus că rata medie a dobânzii de referinţă s-ar putea situa la aproximativ 16% în 2023, după cele 10% de anul trecut, ratele ridicate ale dobânzilor vor rămâne în continuare factorul dominant şi în 2024.
Cheltuielile statului cu dobânzile au crescut vertiginos – a subliniat el. Cheltuielile cu dobânzile aferente serviciului datoriei publice au constituit 2,8% din PIB anul trecut, anul în acest an vor ajunge până la 3,5-3,8% şi ar putea atinge 4% anul viitor. Acest lucru înseamnă pentru bugetul de stat o cheltuială suplimentară de aproximativ 1000 de miliarde de forinţi (2,68 miliarde de euro) pe o perioadă de doi ani – a subliniat Márton Nagy.
El a avertizat că dobânzile ridicate ar putea provoca un colaps pe piaţa creditelor, împrumuturile de pe piaţă s-au oprit complet la începutul acestui an. A existat un risc al secării pieţelor de credit dacă statul nu ar interveni, fie prin intermediul cardurilor Széchenyi, fie prin Programul de Credite pentru Reindustrializare “Baross Gábor” – a precizat ministrul.
Sursa: MTI