Ministrul Agriculturii la Târgu Mureș: Romgaz, în discuţii cu Azomureş pentru preluarea activelor
Ministrul Agriculturii la Târgu Mureș: Romgaz, în discuţii cu Azomureş pentru preluarea activelor

Ministrul Agriculturii la Târgu Mureș: Romgaz, în discuţii cu Azomureş pentru preluarea activelor

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin – Ionuţ Barbu, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul unei întâlniri cu membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, că Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz este în discuţii cu Azomureş pentru preluarea activelor combinatului chimic, condiţii în care costul gazului metan ar putea fi menţinut la preţul de extracţie.

„Azomureş este în discuţii Romgaz pentru a prelua activele Azomureş. Eu cred că acest proiect se va realiza şi, în perioada următoare, ei (Romgaz, n.r.) trebuie să preia activele pentru că dacă preiei societatea cu totul, iar intri pe schemă de ajutor de stat a gazului pe care trebuie să-l dai către acea societate. Şi Romgaz va lua activele, va cumpăra activele şi va integra gazul la preţul pe care ei îl au ca şi extracţie. Dacă vorbim din punct din vedere tehnic la utilizare a îngrăşământului în România, Azomureş poate produce, dacă respectăm partea tehnică cu cantitatea de substanţă dată normal pe fiecare hectar, undeva la 60-70% (…). Vă daţi seama că atunci când deţii 60% din producţie şi ai un preţ la îngrăşământ printr-o companie de stat, poţi să reglezi şi partea de import care vine din alte state. Adică cumva să echilibrezi preţul pentru a nu a mai avea monopol ceea ce vine din export (…). Eu zic că se va prelua de către Romgaz”, a declarat ministrul Agriculturii, răspunzând întrebării unui fermier referitor la reluarea producţiei de îngrăşăminte chimice la Târgu Mureş.

Ministrul Barbu a precizat că încă de pe vremea în care era preşedintele comisiei de agricultură de la Camera Deputaţilor discuţiile erau avansate cu Azomureş pe marginea preluării activelor de către Romgaz.

Romgaz a publicat un anunţ în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru servicii de consultanţă în evaluarea, negocierea şi achiziţia activelor Azomureş, a anunţat, în 14 martie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Aşa cum am anunţat, am dat mandat Romgaz – companie de marcă din portofoliul ministerului energiei şi cel mai mare producător de gaz din România – pentru evaluarea preluării celui mai mare combinat de producţie a îngrăşămintelor pentru agricultura românească, Azomureş. Romgaz a publicat deja un anunţ în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru servicii de consultanţă în evaluarea, negocierea şi achiziţia activelor Azomureş”, a scris ministrul Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Burduja, această mişcare strategică urmăreşte diversificarea portofoliului Romgaz şi extinderea pe un segment de producţie care va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare, putând valorifica inclusiv resursele extrase din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.

„Gaze româneşti pentru români, îngrăşăminte româneşti pentru agricultura românească. Dezvoltare economică, deficit comercial mai mic, locuri de muncă şi renaşterea industriei româneşti – toate acestea sunt obiective de ţară. Romgaz va duce la bun sfârşit acest demers şi, în baza evaluării de specialitate a activelor Azomureş, va putea face o nouă mişcare strategică. Susţin acest demers şi încurajez conducerea Romgaz să meargă înainte cu aceeaşi hotărâre”, a transmis ministrul Energie.

Şi directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a precizat, la evenimentul ZF Power Summit 2025 din 26 februarie, că analiza companiei privind preluarea combinatului chimic este complexă, compania uitându-se nu numai la un singur combinat, ci la piaţa de îngrăşăminte din România.

„Automat un producător de gaze naturale ar avea, să spunem, o sinergie interesantă cu un astfel de activ. În acest moment, suntem într-o perioadă incipientă, urmează să avem un consultant care să ne ajute să facem acest studiu de piaţă şi să evaluăm mai multe active”, a spus Răzvan Popescu. AGERPRES