Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat marţi la Ziua Distinşilor Vizitatori organizată la exerciţiul Forţelor pentru Operaţii Speciale JUNCTION STRIKE 2021, la poligonul Sângiorgiu de Mureş.
„Acest exerciţiu de certificare pentru forţele speciale reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a crea capacităţi în acord cu angajamentele NATO, la standarde aliate. Faptul că 10 state partenere au participat la acest exerciţiu ne demonstrează că forţele pentru operaţii speciale ale României au câştigat relevanţă în acest mediu de securitate complex”, a afirmat ministrul Apărării, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de MApN.
Potrivit ministrului, capacităţile reprezentate de forţele pentru operaţii speciale ale României nu sunt importante doar pentru ţara noastră, ci sunt capacităţi puse la dispoziţia NATO.
„Am învăţat din acest exerciţiu că este necesar să stabilim standardele pentru capacităţile întrunite cu forţele pentru operaţii speciale şi, de asemenea, în domenii diferite. Am reuşit, împreună, să prezentăm care sunt principalele obiective pentru a construi capacităţi de forţe pentru operaţii speciale. Totul este conectat cu obiectivul principal al României de a juca un rol important în regiune, ţinând cont de toate provocările şi ameninţările din Regiunea Mării Negre. Am demonstrat astăzi, din nou, determinarea în a depune eforturi cu scopul de a întări flancul de est al NATO. Acesta este, de fapt, cel mai important mesaj pe care am dorit să îl transmitem”, a declarat Nicolae Ciucă.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a subliniat că „structurile de forţe pentru operaţii speciale sunt un instrument important al Armatei României, capabil de reacţie rapidă, la nivel strategic”.
„Prin evenimente de instruire în comun cu structuri similare aliate, acestea îşi cresc atât capacitatea proprie de acţiune, cât şi interoperabilitatea. Prin efortul militarilor implicaţi în exerciţiul JUNCTION STRIKE, Armata României a certificat două ţinte de capabilităţi NATO: un Grup Maritim de Forţe pentru Operaţii Speciale şi Comandamentul de Componentă de Operaţii Speciale. Transmit felicitări Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale pentru întreg procesul de planificare, organizare şi desfăşurare a instruirii, precum şi pentru angajarea exemplară în atingerea obiectivelor proprii care sunt, în fapt, obiective îndeplinite de Armata României”, a spus el.
La Ziua Distinşilor Vizitatori au participat, alături de conducerea MApN, şi comandanţi ai forţelor pentru operaţii speciale din ţări aliate şi partenere – Albania, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.
Exerciţiul JUNCTION STRIKE se desfăşoară anual, în context multinaţional întrunit, cu structuri ale forţelor pentru operaţii speciale (FOS) din ţări aliate şi partenere din Europa, cu scopul de a exersa sincronizarea operaţiilor FOS multi-domeniu şi de a demonstra capacitatea de acţiune la nivel tactic şi operativ, în baza unui scenariu de criză.
În acest an, JUNCTION STRIKE 2021 are loc între 1 şi 12 noiembrie, în facilităţi de instruire ale Armatei României şi în zonele din vecinătatea localităţilor Reghin, Brădet, Miercurea Ciuc, Mihail Kogălniceanu şi Sângiorgiu de Mureş.
La exerciţiu participă peste 800 de militari români, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice terestre, aeriene şi navale, împreună cu circa 150 de militari străini din ţări aliate sau partenere – Georgia, Grecia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Portugalia şi Statele Unite ale Americii. AGERPRES