Va continua sprijinul oferit de statul ungar comunităţilor maghiare din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc dacă, în data de 3 aprilie, oamenii vor vota din nou încredere guvernului la alegerile parlamentare din Ungaria, a declarat, luni, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Sfântu Gheorghe.
Potrivit comunicatului remis de Ministerul Ungar al Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei ungare a subliniat, la conferinţa de presă organizată în faţa bisericii reformate de pe strada Lăcrămioarei, construită cu ajutorul subvenţiei oferite de statul ungar, că, în anul 2010, a avut loc o schimbare majoră în politicile naţionale ale Ungariei. Guvernul anterior, cel condus de forţele politice de stânga, a arătat o “atitudine ostilă şi degradantă” faţă de maghiarii de peste graniţele Ungariei. Odată cu victoria forţelor de dreapta, aceasta a fost înlocuită cu măsuri care se concentrează pe consolidarea şi sprijinirea comunităţilor maghiare, a explicat Szijjártó.
Acesta a subliniat că, peste puţin timp, în Ungaria, vor avea loc alegeri parlamentare care vor determina fundamental viitorul întregii naţiuni, adică atât viitorul patriei mamă, cât şi viitorul comunităţilor naţionale care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei.
“De aceea, îi rugăm respectuos pe maghiarii din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc să participe la alegerile parlamentare (…) Fiecare vot contează, nici un vot nu trebuie să se piardă”, a declarat politicianul.
Acesta a explicat că sunt îndeplinite condiţiile legale şi tehnice şi, începând din data de 19 martie, cetăţenii maghiari vor putea vota în fiecare zi, între orele 6:00-22:00, la misiunile diplomatice ale Ungariei din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc.
Péter Szijjártó a subliniat că, dacă guvernul se va putea bucura şi în continuare de încrederea oamenilor, atunci Programul de dezvoltare economică va continua în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc, va continua construcţia şi renovarea grădiniţelor şi şcolilor în localităţile de aici, va continua sprijinirea comunităţilor religioase, va continua finanţarea programelor necesare pentru păstrarea identităţii culturale şi de dezvoltare sportivă.
Legat de aceste aspecte ministrul a spus că principiul fundamental al politicilor naţionale este că nu Budapesta trebuie să spună ce le este bine maghiarilor de peste hotare, ci aceştia trebuie întrebaţi. Printre altele, răspunsul a fost că pentru a supravieţui este nevoie de consolidarea economică a comunităţilor, prin urmare, Guvernul ungar alocă sume importante în acest scop.
Ministrul ungar de externe a mai vorbit şi despre faptul că UDMR joacă un important rol stabilizator în politica internă din România, iar implicarea sa în guvernare are un efect pozitiv asupra cooperării dintre cele două ţări.
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, politicianul a spus că relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi România din ultimii 10 ani se află acum la cel mai bun nivel, însă Guvernul ungar doreşte să îmbunătăţească în continuare relaţia. Szijjártó a declarat că, în ultima perioadă, au fost realizate multe poveşti de succes care sunt importante pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor.
Acesta a mai adăugat că se doreşte dezvoltarea în continuare a infrastructurii transfrontaliere şi şi-a exprimat speranţa că se va putea ajunge la acorduri între cele două state privind securitatea aprovizionării cu energie.
“Trăim aici unul în vecinătatea celuilalt, suntem interesaţi de succesul celuilalt, şi este timpul ca fiecare să recunoască acest lucru de ambele părţi”, a mai subliniat şeful diplomaţiei ungare.
MTI