În ultimii 12 ani, am reuşit să depăşim graniţele care separă naţiunea noastră şi am reuşit să facem ca maghiarii să fie din nou uniţi, a declarat ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, luni, la Budapesta, la cea de-a XI-a ediţie a Forumul Solidarităţii din Bazinul Carpatic.
Ministrul a subliniat că maghiarii de peste graniţe pot conta pe sprijinul Ungariei, aşa cum şi maghiarii din Ungaria pot conta pe maghiarii din România, Slovacia, Serbia, Ucraina, Croaţia şi Slovenia, care păstrează şi astăzi cultura, tradiţiile şi limba.
István Nagy a spus că pentru ca maghiarii să îşi păstreze identitatea şi să prospere în locurile lor natale este nevoie de multă forţă, iar unul dintre instrumentele acestei “lupte nobile” este Forumul Solidarităţii din Bazinul Carpatic.
Scopul acestui forum este acela de a fi un loc de întâlnire pentru cei din agricultură, unde specialiştii pot cunoaşte oameni noi şi îşi pot dezvolta relaţiile, unde comunitatea poate pune bazele unor noi cooperări şi poate evalua rezultatele anului care a trecut, a spus oficialul ungar.
Caracterizând anul acesta, ministrul a spus: “lăsăm în urma noastră vremuri grele, însă avem în continuare în faţa noastră vremuri grele”. Seceta istorică, războiul dintre Ucraina şi Rusia şi sancţiunile date ca răspuns la acest conflict, care au dus la o creştere explozivă a preţurilor energiei şi materiilor prime, ne consumă serios resursele, atât în Ungaria, cât şi dincolo de graniţe, a subliniat Nagy. Şi în acest sens suntem o singură comunitate, avem un destin comun, a adăugat ministrul.
Potrivit lui István Nagy, proiectele de finanţare lansate oferă oportunităţi, iar prin intermediul finanţărilor obţinute, economiile pot fi consolidate.
În 2018 a fost lansat Programul “Fermier în Bazinul Carpatic”, un program de care beneficiază tot mai mulţi oameni. În cadrul acestuia, fermierii maghiari de peste graniţele Ungariei pot participa atât la comerţul intern, cât şi la comerţul extern al patriei-mame. Experienţele arată că dacă se doreşte eficienţă şi eficacitate – cum se întâmplă în Voivodina şi în Slovacia – este nevoie de o coordonare concentrată a programului şi în cazul Transilvaniei şi a Ucrainei Subcarpatice, ceea ce este o soluţie pentru evitarea unor finanţări paralele, a spus István Nagy.
Ministrul ungar al agriculturii a spus că obiectivul programului este de a contribui la supravieţuirea şi promovarea fermierilor maghiari de peste graniţe.
Ministrul a relatat că unul dintre cele mai noi programe este Planul “Schams Ferenc”, lansat anul acesta, cu ajutorul căruia regiunile viticole de peste graniţe îşi pot recăpăta gloria de odinioară.
“Oricine înţelege câte ceva din funcţionarea economiei şi este dispus să îşi scoată ochelarii de cal, poate vedea că succesul economic al Ungariei şi al Bazinului Carpatic înseamnă rezultate şi pentru statele vecine, cărora le creşte competitivitatea”, a spus István Nagy, subliniind că subvenţiile pentru dezvoltare pot ajuta ca regiunea să devină un nou punct de reper în Europa.
MTI