Ministrul ungar al culturii şi inovării, în vizită la instituţii din Transilvania
Ministrul ungar al culturii şi inovării, în vizită la instituţii din Transilvania

Ministrul ungar al culturii şi inovării, în vizită la instituţii din Transilvania

În timpul vizitei sale de două zile, ministrul ungar al culturii şi inovării, Balázs Hankó, a discutat despre o cooperare mai strânsă între instituţiile transilvănene, respectiv guvernul maghiar.

Oficialul ungar a declarat, prin telefon, pentru agenţia de presă MTI, că marţi şi miercuri s-a întâlnit cu lideri politici, respectiv cu şefii unor instituţii culturale şi de învăţământ superior din Secuime.

Marţi, Balázs Hankó s-a întâlnit cu liderii politici maghiari din judeţul Harghita şi oraşul Miercurea Ciuc, respectiv cu Barna Tánczos, ministru de finanţe şi vicepremier al României, iar miercuri, la Sfântu Gheorghe, cu şefii Universităţii Sapientia din Transilvania – cu episcopul Béla Kató, preşedintele Fundaţiei Sapientia şi rector Márton Tonk, vizitând, totodată, şi locaţia în care se construieşte campusul universităţii maghiare private transilvănene.

Balázs Hankó a subliniat că facultatea de la Sfântu Gheorghe a universităţii va asigura dezvoltarea în continuare pentru învăţământul superior din Secuime şi pentru maghiarii din Transilvania. Ministrul ungar al culturii şi inovării a precizat, de asemenea, că în cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre dorinţa ca Universitatea Sapientia, care în prezent se află pe locul 24 în clasamentul universităţilor din România, să ajungă în viitor pe lista celor mai bune zece instituţii de învăţământ superior din România, acest obiectiv fiind sprijinit şi de Guvernul Ungariei.

Oficialul maghiar a subliniat că Sapientia doreşte să înfiinţeze şi o şcoală doctorală şi să participe la mai multe proiecte de cercetare împreună cu universităţi internaţionale de top. Universitatea se angajează să înceapă şi o pregătire dedicată surorilor medico-sociale, care are menirea de a întări sprijinirea familiilor maghiare din Transilvania şi Secuime, a enumerat ministrul planurile care se bucură şi de sprijinul Guvernului Ungariei.

Balázs Hankó s-a întâlnit şi cu primarul oraşului Sfântu Gheorgeh, Árpád Antal, respectiv cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás, precum şi cu şefi ai unor instituţii, cu care a discutat despre cum poate judeţul Covasna să fie prezentă mai pregnant în programul de excursii pentru elevi „Fără graniţe!”, astfel încât un număr cât mai mare de tineri maghiari să poată vedea frumuseţea Secuimii, a spus ministrul.

Politicianul ungar s-a întâlnit şi cu conducerea teatrelor din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, cu care s-a consultat cu privire la modul de consolidare a activităţilor acestora dedicate copiilor, având în vedere că în regiunea Trei Scaune, 2025 este anul copiilor.

S-a vorbit, de asemenea, şi despre posibilităţile de consolidare a vizitelor copiilor la muzee, de exemplu, în cooperare cu Muzeul Naţional Secuiesc, şi despre ce programe sunt disponibile în Budapesta pentru a face ca expoziţiile şi activităţile muzeelor din Secuime să fie mai atractive pentru copii.

Balázs Hankó a amintit că marţi seara a participat la comemorarea desfăşurată cu ocazia împlinirii a 261 de ani de la vărsarea de sânge de la Siculeni. Mesajul etern al acestui lucru este că identitatea şi suveranitatea naţiunii maghiare trebuie apărate chiar şi atunci când „noile centre imperiale” încearcă să le demonteze, a subliniat politicianul ungar.

Sursa: MTI