Salariații, indiferent că lucrează în domeniul public sau în cel privat, vor primi liber în prima și în a doua zi de Crăciun, conform legislației muncii. Din moment ce acestea vor pica lunea și marțea, angajații se vor bucura de o minivacanță de patru zile. Totuși, anumite categorii de persoane trebuie să se prezinte la muncă și în liberele legale, dar acestea sunt recompensate de angajatori.
Prima și a doua zi de Crăciun, adică 25 și 26 decembrie, pică anul acesta lunea și marțea, astfel că salariații vor avea parte de o nouă minivacanță între 23 și 26 decembrie. Prima și a doua zi de Crăciun sunt, potrivit Codului muncii, zile nelucrătoare de sărbătoare legală.
Practic, 25 și 26 decembrie sunt ultimele libere legale ce trebuie acordate în anul 2017, însă primele zile libere aferente anului 2018 vor veni destul de repede. Mai precis, 1 și 2 ianuarie sunt, de asemenea, libere legale, iar acestea vor pica tot lunea și marțea.
În mod obișnuit, angajatorii trebuie să dea liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Însă Codul muncii prevede că anumite categorii de persoane nu se bucură de timp liber cu aceste ocazii. Este vorba, mai precis, de cei ce lucrează în unitățile sanitare și în cele de alimentație publică, dar și de locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității (deci inclusiv centrele comerciale).
Dacă lucrează în zilele de sărbătoare legală, salariaților li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Codul muncii mai dispune că, dacă, din motive justificate, nu se dau zile libere, angajații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.