Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a decorat, vineri, în cadrul manifestărilor de comemorare a eroilor din cel de-al doilea Război Mondial, drapelul de luptă al Brigăzii 6 Operaţii Speciale ‘Mihai Viteazul’ Târgu Mureş cu Ordinul ‘Virtutea Militară în grad de cavaler’.
‘Am asistat cu toţii astăzi la un moment cu adevărat important şi emoţionant pentru comunitatea din Târgu Mureş, nu doar pentru militarii garnizoanei, ci şi pentru cetăţenii acestei frumoase urbe. Drapelul de luptă al Brigăzii 6 Operaţii Speciale, unitate de elită a Armatei României, a fost decorat astăzi cu una dintre cele mai prestigioase distincţii ale statului nostru, Ordinul ‘Virtutea Militară în grad de cavaler’. Este o recunoaştere a valorii luptătorilor formaţi în cadrul acestei brigăzi, care au reprezentat cu cinste România în cele mai grele şi complexe misiuni de luptă în teatrele de operaţii încredinţate vreodată unor structuri militare ale ţării noastre, după cel de al doilea război mondial’, a spus ministrul.
În cadrul ceremonialului militar de la Târgu Mureş, Mircea Duşa a arătat că Brigada 6 Operaţii Speciale duce mai departe tradiţiile de luptă ale înaintaşilor, care, acum 70 de ani, scriau pagini de adevărată istorie naţională la Târgu Mureş, pe Dealul Sângeorgiului, la Oarba de Mureş, şi mai departe, la Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare sau Carei.
”Peste 500.000 de militari au fost angrenaţi de Armata României în operaţiunile militare angajate în perioada august-octombrie 1944, pentru eliberarea Ardealului de Nord-Vest, din care aproape 60.000 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Tocmai de aceea astăzi, în cadrul acestei ceremonii, precum şi în urmă cu câteva ore, la Oarba de Mureş, am depus coroane de flori în memoria eroilor care au căzut atunci în luptă. La 70 de ani de la aceste aprige bătălii, militarii, alături de toţi românii, îşi onorează înaintaşii care s-au sacrificat pentru ţară, în numele idealului unităţii naţionale. Cu sprijinul autorităţilor locale, în această toamnă, în marile oraşe eliberate în 1944, precum şi la monumentele ridicate pe locurile bătăliilor din campania de eliberare, sunt prevăzute a se desfăşura ceremonii de comemorare şi de cinstire a eroilor căzuţi, aşa cum sunt cele de astăzi’, a subliniat Mircea Duşa.
Ministrul a arătat că atunci când vorbeşte despre eroi, se referă ‘cu aceeaşi preţuire şi respect la veteranii care poartă pe trup şi în suflet amintirea luptelor la care au participat’.
”Fără curajul lor, fără hotărârea de a rămâne neclintiţi în faţa inamicului, puţine din ceea ce avem astăzi ar mai fi fost posibile. Suntem, de aceea, datori să ne respectăm veteranii. Ei sunt depozitarii patriotismului autentic, iar pildele lor sunt modelele care ne inspiră pe noi, cei de azi. Avem obligaţia de a duce mai departe valorile pentru care ei au luptat cu atâta eroism şi să le lăsăm, la rândul nostru, moştenire generaţiilor care vin’, a susţinut Mircea Duşa.
Ministrul Apărării Naţionale a subliniat că anul 2014 este şi cel în care România marchează un deceniu de la aderarea la NATO, de când România s-a alăturat efortului de luptă împotriva terorismului, iar valoarea demonstrată de militarii români angajaţi în misiuni complexe în teatrele de operaţii au fost determinante pentru împlinirea proiectului naţional strategic de integrare a ţării în spaţiul euro-atlantic.
‘Evenimentele din Ucraina arată importanţa covârşitoare a opţiunii ţării noastre de a adera la NATO. Suntem parte a celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie, iar teritoriul românesc este teritoriu aliat. Suntem astfel beneficiarii celor mai solide garanţii de securitate pe care România le-a avut în întreaga sa existenţă. Deciziile luate la Summit-ul din Ţara Galilor vin să întărească solidaritatea exprimată de articolul 5 al Tratatului. România a participat de pe poziţii egale cu aliaţii săi la fundamentarea acestor măsuri, care reconfigurează dispunerea forţelor şi infrastructurii Aliate la frontiera de Est. Implementarea deciziilor Summit-ului intră şi în sarcina Armatei Române şi vă asigur că urmărim pas cu pas respectarea graficului asumat. Privind în urmă, la cei peste 12 ani de prezenţă în Afganistan, ori la misiunile îndeplinite în Balcanii de Vest sau în Irak, putem spune că România şi-a cucerit pe câmpul de luptă respectul naţiunilor partenere şi a devenit o voce relevantă în carul comunităţii internaţionale. Iar meritul este al fiecăruia dintre militarii chemaţi să facă parte din detaşamentele şi structurile dislocate în teatrele de operaţii’, a mai spus Duşa.
Potrivit ministrului, numai în Afganistan au acţionat, timp de 12 ani, peste 25.000 de militari, ceea ce a făcut ca România să se situeze pe locul şase în rândul naţiunilor care au contribuit cu trupe în această ţară, iar primul detaşament de forţe speciale care a acţionat în Afganistan a fost de la Târgu Mureş.
”De aici, de la Târgu Mureş, acum mai bine de opt ani era dislocat pentru prima dată peste hotare, în teatrul de operaţii Afganistan, un detaşament de Forţe Speciale. Lui i-au urmat şi alte structuri de elită. Misiunile de luptă încredinţate acestor super-luptăori au fost dintre cele mai dificile şi mai complexe. Condiţiile în care ei şi-au desfăşurat activitatea au fost extrem de dure. Spre onoarea lor, rezultatele obţinute în aceste misiuni au fost excepţionale. Luptătorii pregătiţi aici a câştigat în scurt timp încrederea şi respectul camarazilor din structurile similare americane sau din alte ţări, alături de care au luptat umăr la umăr. Aproape că nu există militar al acestei brigăzi care să nu fi executat cel puţin trei misiuni în Afganistan. Pe timpul celor opt ani de continuă prezenţă în Afganistan, luptătorii brigăzii au pierdut, din păcate, un camarad de arme – maiorul Petre Marcel Tiberius, care s-a alăturat celorlalţi 22 de eroi căzuţi la datorie în acest teatru de operaţii. De asemenea, 12 luptători de elită au fost răniţi. Vorbele sunt întotdeauna sărace pentru a exprima preţuirea şi respectul deplin pe care îl vom purta întotdeauna acestor eroi’, a susţinut ministrul.
Mircea Duşa a mai spus că fiecare întâlnire pe care a avut-o cu militarii brigăzii din Târgu Mureş a fost ‘o experienţă memorabilă’ şi l-a învăţat că valoarea lor stă nu doar în competenţele individuale excepţionale, dar şi în capacitatea lor de a acţiona ca o adevărată echipă.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.