Mișcări de trupe în politica mureșeană!

Mișcări de trupe în politica mureșeană!

 

 

În urma ședinței Biroului Permanent Județean al PNL Mureș, din luna august 2017, liderii PNL Mureș au decis reorganizarea PNL Tîrgu Mureș, dizolvând Biroul organizației municipale Tîrgu Mureș, deci înlăturând conducerea PNL Tîrgu Mureș. PNL a reacționat astfel împotriva colegilor care au susținut alegerea pesedistului Sergiu Papuc în funcția de viceprimar al municipiului Tîrgu Mureș, fără aprobarea conducerii județene. Acesta este practic un avertisment pentru toți membrii de partid care, dacă vor face înțelegeri cu PSD, vor putea fi înlăturați din PNL.

Cauzele pentru această măsură au fost expuse de Cristian Chirteș: „anumite acțiuni ale consilierilor locali în cadrul Consiliului Local Tîrgu Mureș, membrii ai Biroului Politic Municipal, în momentul în care au fost aleși cei doi viceprimari ai municipiului Tîrgu Mureș. Aceștia au susținut alt partid și nu a fost informată conducerea județeană a partidului de acel proiect de hotărâre fiindcă numirea unui viceprimar de municipiu se face cu acordul Biroului Politic”.

 

Pași spre ALDE

 

Săptămânalul Punctul a anticipat încă de anul trecut ce se va întâmpla cu foștii „PDL-iști” din cadrul PNL, Florea și Maior… și spuneam că una dintre variante ar fi ALDE, un alt partid de orientare liberală, al cărui președinte e Călin Popescu-Tăriceanu.

Trecerea la ALDE a primarului Dorin Florea este tot mai sigură. Nu doar în județul Mureș, dar la nivel național ALDE încearcă recrutarea foștilor membri PD care au fuzionat cu PNL. Potrivit unui sondaj efectuat de ALDE în mai multe județe din țară, simpatia față de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu este în creștere.

 

Demisie în PNL a lui Doru Oprișcan

 

Un prim semnal în acest sens a fost recenta demisie din PNL a deputatului Mihai Doru Oprișcan. Demisia deputatului a fost depusă în 26 martie, fără să fie motivată în vreun fel. Gestul său a fost considerat ca manifestarea unui dispreț față de cei peste 25 de mii de mureșeni care i-au acordat votul în decembrie 2016,  potrivit unui comunicat transmis de PNL. „La doi ani după fuziunea PDL cu PNL, în 2016 a apărut o „răcire” în relațiile între PNL și persoanele venite din alte partide. Conducerea PNL în Tîrgu Mureș era de fapt în mâna foștilor democrat-liberali, iar la nivel județean a rămas în mâna PNL. „Atmosfera de la Mureș, faptul că se vorbește de foștii liberali, de foștii democrat-liberali și se acționează ca atare, după părerea mea această luptă continuă nu are cum să ducă la un partid unit, puternic, care să poată însemna o alternativă la guvernare mâine. Tot ce înseamnă acum activitatea PNL Mureş este războiul pe care îl duc foştii PNL-işti împotriva foştilor PDL-işti”, și-a motivat în cele din urmă demisia deputatul Oprișcan.

 

Traseismul politic al lui Florea

 

Dorin Florea  s-a perindat de-a lungul timpului pe la mai multe partide. Între 1996 și 2000 a fost prefect al județului Mureș, desemnat de PNȚCD. Apoi, între 2000 și 2004 a obținut primul mandat de primar al municipiului Tîrgu Mureș, tot din partea PNȚCD. După ce o vreme a fost independent, în 2006 s-a înscris în PD, fiind ales șeful filialei Mureș a PD. În 2008 a fost candidatul PDL la Primăria Tîrgu Mureș. În 2012 a candidat pentru un nou mandat de primar, în numele „Alianţei pentru Mureş”, formată din PDL, UNPR şi Partidul Ecologist Român. În aprilie 2013 Dorin Florea a fost ales prim –vicepreședinte PDL la nivel național.

Apoi, în octombrie 2014, PDL a fuzionat cu PNL. Astfel, Florea a ajuns co-președinte PNL Tîrgu Mureș alături de Ciprian Dobre.

Dar anul 2016 a adus o răcire a relațiilor lui Florea cu PNL. Candidând ca independent, dar susținut de PNL, UNPR, PNȚCD, Partidul Național Democrat și Partidul Social Românesc, a câștigat din nou Primăria. Florea a candidat independent deoarece nu mai îndeplinea criteriile de integritate ale PNL, fiind încă din 2016 trimis în judecată într-un dosar de corupţie şi urmărit penal în altul. Florea urma să candideze din partea PNL, dar conducerea centrală nu i-a validat candidatura.

 

Claudiu Maior…

 

… a trecut prin mai multe partide: PRM (unde a fost vicepreședinte economic), PD (a devenit vicepreședinte al filialei locale), PDL (secretar general), ajungând în final, din aceleași motive ca și Florea, la PNL.

În iulie 2016, președinte interimar al PNL Mureș a fost numit Doru Oprișcan. Anul acesta, în aprilie, PNL Mureș și-a ales noua conducere. Lider al partidului a devenit senatorul Cristian Chirteș (contracandidatul său fusese Doru Oprișcan, apropiat al lui Florea).

La șefia PNL Tîrgu Mureș ajunsese în aprilie Ovidiu Moldovan, fost consilier judeţean, director al Locativ S.A. Tîrgu Mureş și apropiat al primarului Florea.

Prefectul demis, conflicte în UDMR

 

Surse demne de încredere ne-au relatat că președintele UDMR Tîrgu Mureș, Vass Levente, alături de  președintele fracțiunii UDMR din Consiliul Local Tîrgu Mureș, Elod Magyari ar fi negociat cu primarul Dorin Florea numirea unui director propus de UDMR pentru Aquaserv fără a consulta însă conducerea județeană a UDMR. Cu toate că numirea încă nu a avut loc, între Vass Levente și Peter Ferenc, președintele UDMR  Mureș și al Consiliului Județean Mureș s-a iscat un conflict care poate șubrezi forța UDMR în aceste zile în care se negociază politic o serie de funcții, inclusiv cea de prefect, având în vedere că Guvernul a adoptat săptămâna trecută marţi, o hotărâre privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect al judeţului Mureş de către Lucian Goga.

Am fost sesizați de aceste aspect de membrii simpli ai UDMR care se arată îngrijorați de atitudinea liderilor. Totuși, liderii neagă conflictul: „Preşedintele UDMR Mureş, Péter Ferenc şi preşedintele UDMR Tîrgu Mureș, Vass Levente informează publicul că articolul intitulat „Vass Levente și Peter Ferenc, la cuțite din cauza numirii directorului Aquaserv!?” care a apărut pe portalul de ştiri www.punctul.ro este bazat pe informaţii false.

 

 

Cristina Vancea