La sediul Ortoprofil din Tîrgu Mureş a fost prezentată miercuri, 25 ianuarie în cadrul unei conferinţe de presă campania naţională „Viaţă ACTIVĂ pentru persoanele cu dizabilităţi.”Scopul campaniei este de a face cunoscute şi înţelese aceste persoane care sunt parte a societăţii, dar de multe ori ajung să fie discriminate din cauza defectelor vizibile ale handicapului. Deşi suferă de o dizabilitate, fiecare fiinţă este capabilă să facă lucruri remarcabile, dacă nu într-un domeniu, atunci în altul. Tocmai din acest motiv, în cadrul evenimentului de miercuri, au fost prezentate opţiunile disponibile pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi importante informaţii despre organizarea concursului Miss Spinner 2017, concurs de frumuseţe pentru persoanele în scaune rulante.
O nouă ediţie a concursului de frumuseţe, în aprilie
Anul acesta concursul de frumuseţe dedicată persoanelor cu dizabilităţi se află la cea de-a IV-a ediţie şi se va desfăşura la Budapesta, capitala Ungariei, pe 8 aprilie. Înscrierile au început pe 11 ianuarie. Persoanele interesate să participe trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, să poată utiliza independent un scaun rulant nemotorizat şi să aibă posibilitatea de a comunica în limba maghiară. ”Concursul de Miss din Budapesta este un concurs în scaun rulant ce a început în anul 2003 și sunt mândru că acest proiect este unic în Europa. Scopul acestui concurs este de a crea o platformă de socializare prin care aceste fete, care participă și se află în scaun rulant, să poată să arate societății că sunt frumoase, iar societatea să le accepte așa cum sunt”, a declarant Kazány Tibor, organizatorul Miss Spinner.
Paula Hădărag, finalista concursului de frumuseţe din 2014, o tânără plină de viață, care în urma unui accident auto, petrecut în urmă cu opt ani, a ajuns în scaun rulant. Acest lucru nu a împiedicat-o să participe la un concurs internațional de frumusețe pentru persoane cu dizabilități, Miss Spinner, organizat în Ungaria.
”M-am înscris din prima clipă în care am aflat, pentru că mi-am spus că este o oportunitate de a ieși în lume, de a socializa, de a te vindeca de rănile pe care ți le provoacă un accident. Socializarea este foarte importantă pentru noi și reușești să treci astfel peste întrebări de ce eu, de ce sunt în scaun rulant. Trebuie să ai dorința să treci peste obstacole, este greu la început pentru că toată lumea se uită la tine. Dar, dacă am ajuns în scaun rulant nu e vorba că nu mai ies afară, dacă îmi trăiesc viața, pot să mi-o trăiesc și așa cum este acum”, a mărturisit Paula.
Președinta Fundației HIFA România,Simon Judit-Gyöngyi, a ales să aibă o viață activă și se implică frecvent în diferite proiecte. Visul său este să construiască un loc care să devină ”acasă” pentru multe persoane cu dizabilități motorii.
”Eu cred că fiecare persoană este unică și trebuie să își găsească menirea. Să realizez acel proiect, Parcul HIFA, este foarte important pentru mine”, a explicat Simon Judit-Gyöngyi.
Paraolimpicul, Florin Mândru
Participarea la un concurs de frumusețe, la competiții sportive sau lupta pentru implementarea de proiecte ce pot fi utile altor membrii ai societății sunt opțiuni alese de multe persoane cu dizabilități motorii, aflate în scaun rulant, în locul unei vieți retrase.
Florin Mîndru, concurent la Vocea României, și-a impus să reprezinte România la proba de schi, la Paraolimpiada din Coreea de Sud, ce va avea loc în anul 2018. Aflat în scaun rulant, cu dizabilități motorii, nu îi este deloc ușor să schieze cu un monoschi special. Nu s-a gândit niciodată că participarea la o tabără în Austria, unde a avut șansa să ajungă pe o pârtie de schi, îi va deschide apetitul pentru sport, implicit că-i va aprinde dorința de a-și forța limitele și să participe la o competiție sportivă internațională. Până în 2018 se antrenează intens la tot felul de competiții, pentru a strânge punctajele necesare calificării la competiția internațională. Toate acestea sunt posibile pentru că i s-a oferit o șansă pe care dorește să o fructifice, fiind o onoare să reprezinte România.
”Este important pentru persoanele cu dizabilități să fie expuse cât mai mult în public. Eu am o viață cât se poate de normală, deși sunt 23 de ani de când sunt în scaun rulant și nu cred că am atins mai puține lucruri decât și le-ar fi dorit orice persoană care duce o viață mergând pe două picioare. Îmi este greu să conving eu, personal, oamenii care sunt în situația mea și să le spun “nu stați în casă pentru că nu va veni să te caute nimeni”. Este important să ieșim în societate, chiar dacă puțin, însă fiecare pas este un plus pentru integrarea socială și oamenii trebuie să conștientizeze că noi existăm”, este mesajul transmis de Florin Mîndru.
Ghid pentru turişti în scaune rulante
Importanța participării la viața social, a acestei categorii de persoane, este un aspect salutat de compania OrtoProfil, motiv pentru care va lansa un Ghid al “locațiilor prietenoase” pentru persoanele cu dizabilități motorii, pentru a arăta că în România anului 2017 o persoană cu dizabilitate poate să ducă o viață normală.
”Pentru că nu există în România așa ceva, am ales ca noi, Ortoprofil, să facem un inventar al locurilor din toată România, pe care persoanele care sunt în scaun rulant le pot accesa. Și atunci când cumperi un scaun rulant vei primi acest pliant. Deci, dacă ești târgumureșean și vrei să mergi la Iași, vei știi exact care sunt opțiunile pentru tine”, a explicat Frunda György, președintele OrtoProfil, firmă ce ocupă locul întâi în topul producătorilor și distribuitorilor de dispozitive medicale
EM