Consiliul Judeţean (CJ) Harghita derulează, de câţiva ani, un program destinat modernizării satelor mici, ce vizează electrificarea gospodăriilor, repararea şcolilor şi grădiniţelor sau reabilitarea drumurilor.
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că este vorba de un program cadru, unic la nivel naţional, destinat modernizării satelor mici, în cadrul căruia se derulează un subprogram ce vizează electrificarea acestora. Borboly a spus că este inacceptabil ca în secolul XXI sate întregi să fie neelectrificate, iar copiii să înveţe la lumina lămpilor, motiv pentru care autoritatea judeţeană s-a implicat în rezolvarea acestei probleme, după ce a văzut că de la nivel central nu se alocă fonduri în acest sens.
Program unic în țară
,,Este un program unicat în ţară, prin care Consiliul Judeţean s-a implicat pentru rezolvarea unei necesităţi, unei probleme majore. Pentru că în secolul XXI nu este bine şi este inacceptabil ca sate întregi să nu fie electrificate, copiii să înveţe la lumina lămpilor sau să se folosească combustibil pentru iluminat şi pentru aparatură electronică. Foarte mulţi oameni nu au frigider sau nu folosesc un calculator. (…) De aceea, din 2010, noi ne-am implicat şi am realizat, în cadrul programului cadrul pentru satele mici, un subprogram intitulat ,,Electrificarea satelor mici”, de sub 100-200 de locuitori. Astfel, realizăm investiţii în comun cu localităţile respective şi cu locuitorii care vor fi beneficiari”, a declarat preşedintele CJ Harghita.
El a spus că electrificarea se realizează în sistem ,,clacă”, respectiv Consiliul Judeţean ,,cumpără cablurile de tensiune şi transformatoarele şi finanţează lucrarea, iar racordarea şi planul lucrării sunt realizate de către locuitori şi de autorităţile locale”.
Potrivit sursei citate, în ultimii ani, peste zece sate mici au fost electrificate, ceea ce înseamnă mai mult de 500 de gospodării. În acest an se află pe listă şi alte localităţi, cum ar fi Borzon, Hodoşa, Şicasău şi Liban.
În afară de electrificarea zonelor respective, prin acelaşi program al CJ Harghita, sute de locuitori au fost racordaţi la reţeaua de apă şi canalizare, drumurile au fost reabilitate, iar grădiniţele şi şcolile au fost reparate. În ceea ce priveşte suma cheltuită, Borboly a spus că este de ordinul milioanelor de euro, întrucât din cele 237 de localităţi din judeţ, 100 sunt sate mici şi în majoritatea dintre acestea s-au realizat lucrări de acest gen.
,,Avem programul cu drumuri, cu electrificarea, de alimentare cu apă, programul de clacă pentru repararea şi modernizarea şcolilor şi grădiniţelor şi căminelor culturale şi aşa dăm o şansă oamenilor de acolo pentru o viaţă normală. Şi dăm o posibilitate ca depopularea acestor localităţi să se reducă şi să fie reversibilă, pentru că avem multe cazuri în care oameni de la oraş s-au mutat într-o astfel de localitate. Şi ideea de bază este aceea că valorile tradiţionale, natura, artizanatul, foarte multe lucruri pot fi păstrate în aceste sate mici”, a punctat Borboly Csaba.
Și Internet
Acesta a adăugat că va încerca şi derularea unui subprogram, intitulat ,,Internet pentru satele mici”, în sistem broadband, în condiţiile în care în aceste localităţi nu există acoperire nici pentru reţelele de telefonie mobilă şi sunt, de multe ori, izolate.