Monumentul funerar cunoscut sub numele de „La leu”, situat la închinat generalului rus Grigori Yakovlevici Skariatin, cel care a condus armata ţaristă care a înfrânt Revoluţia de la 1848-1849, în bătălia de la Albeşti, va fi restaurat şi relocat în parcul din apropierea Catedralei Ortodoxe, în baza unei finanţări din bugetul local al municipalităţii Sighişoara.
„Din anul 2016 am depus un proiect de hotărâre cu privire la mutarea monumentului Skariatin. Este o operă comemorativă care trebuie pusă în valoare. Până în 2012, în zona în care este amplasată această operă comemorativă s-au construit mai multe case şi acum monumentul este în curtea unei case, ceea ce este total nefiresc. Prin această relocare îndreptăm o eroare şi îl punem în valoare. Acolo nu este accesibil turiştilor, iar în locul acestuia va fi o stelă comemorativă care va face trimitere la noua locaţie. Va fi restaurat complet, va fi împrejmuit şi va fi pus în valoare, fiindcă face parte din istoria oraşului. Am reuşit să îl bugetăm, am ajuns în faza finală de contractare şi vom începe lucrările imediat ce timpul ne va permite”, a declarat primarul Sighişoarei, Iulian Sîrbu.
Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a arătat că temelia acestui monument a fost inaugurată chiar de către împăratul Franz Joseph, în 1851, şi îl are ca autor pe sculptorul austriac Maxler.
„Este din gresie, este sub forma unui sarcofag pe care este aşezat un leu adormit, pe margine erau inscripţii în germană şi rusă pe nişte plăci din bronz. A fost ridicat pe locul în care în 31 iulie 1849 a murit generalul Skariatin. Armata rusă se afla în acea zonă şi se pare că la începutul confruntării militare între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă a fost atacat comandamentul armatei ţariste, iar generalul Skariatin a fost lovit de un obuz şi a murit. A fost îngropat în curtea bisericii ortodoxe din cartierul Corneşti, iar ulterior familia l-a luat şi l-a dus în Rusia. Acest monument municipalitatea doreşte să îl restaureze şi va fi mutat în parcul aflat în apropierea Catedralei Ortodoxe, acolo unde sunt îngropaţi şi soldaţi sovietici din al Doilea Război Mondial. Monumentul reprezintă lupta dusă între armata revoluţionară maghiară şi armata ţaristă. În 1849, armata ţaristă a venit în sprijinul armatei austriece, pe baza unui tratat din 1815, de la aşa-numitul Congres de la Viena, în care exista o asistenţă mutuală între marile puteri, mă refer la Austria, la Rusia şi Anglia în cazul atacului unui stat terţ. Pe baza acestui tratat, armata ţaristă a intrat în Transilvania dinspre Moldova şi dinspre Ţara Românească, iar în 31 iulie 1849, la Albeşti a avut loc această bătălie în care au murit generalul Skariatin, iar din partea maghiară a fost văzut pentru ultima dată poetul Petofi Sandor”, a arătat Nicolae Teşculă.
Monumentul funerar a fost dezvelit la 27 septembrie 1853 şi a fost sfinţit de către episcopul ortodox Andrei Şaguna. În prezent, monumentul este într-o stare avansată de degradare, plăcile cu inscripţiile de pe toate laturile sarcofagului fiind dislocate.
Primăria şi Consiliul Local Sighişoara au lansat achiziţia directă „Mutare Monument Skariatin” în data de 9 iulie 2021, având valoarea de 233.580,90 lei fără TVA. Achiziţia vizează mutarea monumentului de pe Strada La Leu în parcul de pe strada Andrei Şaguna, prevede restaurarea completă, inclusiv scrisul în germană şi rusă după regulile gramaticale din acea perioadă.
Se estimează că monumentul va fi restaurat într-un an de la data începerii lucrărilor. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.