Fundația olandeză din orașul Viannen (înfrățit cu Reghinul din anii ’90) și-a făcut deja o tradiție de a vizita Reghinul de două ori pe an și de a-i ajuta pe cei nevoiași cu tot felul de obiecte, articole de îmbrăcăminte și chiar mobilier sau electrocasnice. Săptămâna trecută olandezii au adus haine, jucării și materiale didactice care vor fi distribuite acolo unde este nevoie. Cel care a însoțit delegația olandeză la Reghin, Peter Schuller (fost angajat al Primăriei și care a inițiat câteva parteneriate de acest gen pentru municipiul Reghin), a declarat că în principal cadourile au ajuns la fundații, mănăstiri și biserici, în total fiind vorba de 42 de puncte din zona Reghin.
Jucării și material didactic
O mare parte din materialul didactic și jucăriile primite va ajunge la școala specială din cartierul Apalina. Este vorba despre Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 din Reghin. Acesta desfășoară activități de educație, terapie, recuperare și preprofesionalizare pentru copiii cu diferite deficiențe și dificultăți de învățare, fiind singura școală specială din zona Reghin. Activitățile educative cu elevii și preșcolarii acestei instituții necesită materiale didactice diversificate și adaptate diferitelor tipuri de afecțiuni, motiv pentru care ele sunt greu de găsit, costă mult și se deteriorează foarte repede. Și chiar dacă în acest moment școala este bine dotată din toate punctele de vedere, spune directorul Ioan Socol, cadourile sunt bine-venite. Ele vor fi folosite în cadrul activităților de ludoterapie, educație senzorială și chiar stimulare cognitivă.
Un mod de a trăi
Se pare că olandezii din Viannen și-au făcut un mod de viață din a nu arunca nimic din ceea ce poate fi refolosit. Peter Schuller spune că ,,acești oameni duc în fiecare sâmbătă la un centru de colectare ceea ce le prisosește. Aici lucrează voluntari care sortează cu mare atenție tot ceea ce se aduce. Apoi totul se ambalează în cutii, se face rost de mijloace de transport, combustibil și se pleacă la drum pentru a duce obiectele colectate acolo unde este nevoie”. Desigur, în acest fel se procedează și în alte părți. Așa se face că în ultimii ani la Reghin au ajuns circa 5.000 de pupitre și bănci școlare, ele fiind aduse de cele trei fundații, din Germania, Luxemburg și Olanda, care nu au încetat să vină la Reghin în ultimii 20 de ani.
Emeșe Ardelean