Motivul pentru care a făcut rocada consilierul local Györfi Júlia

Motivul pentru care a făcut rocada consilierul local Györfi Júlia

 

 

La ultima ședință de Consiliu Local din luna februarie, la capitolul „Diverse”, până și consilierii care de obicei părăseau sala, au rămas pe locurile lor. Cu vocea ușor gâtuită de emoția bine mascată, a luat cuvântul una dintre puținele femei care au ajuns să facă parte din Consiliul Local al municipiului Tîrgu Mureș. De astă dată nu  era vorba de amendamente, de propuneri de hotărâre de consiliu, nici de probleme pentru rezolvarea cărora se implică de obicei. Intervenția consilierului local Györfi Júlia a surprins plenul ședinței!

Ce a declarat consilierul

 

„În sfârșit am primit cuvântul la „Diverse” și văd că nu v-ați ridicat, vă mulțumesc! Vreau doar să vă anunț că am decis că eu, aici, să mă opresc. Și voi ieși din Consiliu. Voi renunța, pentru că nu îmi risc sănătatea. Și nu voi lupta cu răzbunarea și cu neomenia. Nu renunț nici la ideea că un reprezentant al grupurilor vulnerabile are dreptul la un loc aici, la masa asta unde se iau deciziile. Nu renunț nici la a lucra și reprezenta domeniul social, dar voi face un pas înapoi și voi fi în rândul doi. Ștafeta o voi preda de acum înainte colegului meu, Pápai László Zsolt, care va urma și va continua munca, atribuțiile de consilier, în grupul POL. Eu voi fi în rândul doi. Tot așa îmi voi trimite către dumneavoastră ideile și propunerile mele pentru că domeniul social are nevoie ca să fie dezvoltat. Eu știu că avem foarte multe idei comune cu dl. Makkai. Le-am și discutat și știu că putem dezvolta acest domeniu. Nivelul de sărăcie din oraș trebuie să scadă, nu doar să cârpim pe aici – pe acolo. Vă mulțumesc pentru colegialitate, vă mulțumesc și pentru necolegialitate și vă doresc mult succes în continuare! Vă mulțumesc și vă spun La revedere!”, a rostit consilierul în fața plenului surprins de cele auzite.

 

Reacția consilierilor

 

După primele momente de liniște ce s-a lăsat în sala de ședințe, primul care și-a exprimat regretul față de retragerea consilierului Györfi Júlia, după citirea pasajului din regulament, a fost viceprimarul Papuc. Rând pe rând au luat cuvântul consilierii. Viceprimarul Makkai surprins de informarea doamnei Györfi, „o voce autorizată a grupurilor sociale vulnerabile, pentru a cărei activitate are un respect deosebit”, i-a propus nici mai mult, nici mai puțin decât să treacă în echipa UDMR!

 

„Nu plec din partid!”

 

În replică Györfi Júlia i-a răspuns: „Într-adevăr eu mi-am luat atribuțiile foarte în serios și am participat la toate comisiile, peste tot, întotdeauna, ceea ce mi-a solicitat un efort maxim. Am probleme de sănătate cu tensiunea  și nu – mi permit să mai stau doi ani de zile fără tratament, deci ar trebui să ajung și la medic! Ca să mă și tratez. Plus că nu are rost să fac efort atâta timp cât dumneavoastră votați doar și doar din răzbunare, indiferent orice vine din partea noastră. Domnule Makkai nu plec din partid, deci nu m-a supărat partidul. Nu plec din partid! Rămân în partid, rămân în rândul doi”, a continuat Júlia, explicând și de ce nu trece la fracțiunea UDMR: „Începând din 1990 UDMR nu a putut să mă convingă să fiu membru, să intru chiar dacă mă simt maghiară, pentru că eu nu pot să am o dublă personalitate, să am o personalitate în partid politic și să am o altă personalitate în viața privată! Pentru mine principiile contează foarte mult. De aceea, vă mulțumesc mult pentru invitație, dar nu trec la fracțiunea UDMR”.

 

Aplauze în plen

 

A urmat Magyari Előd, cerându-și scuze public „dacă a jignit-o acum două dăți sau ultima dată”. Apoi Peti András, regretând de asemenea hotărârea luată de Júlia, a explicat bilingv că „bărbații sunt majoritari” și ar adopta „o discriminare pozitivă”, pentru că „unde sunt prezente doamne lucrurile sunt mai stabile”.

Consilierul Bălaș a mulțumit în numele POL pentru activitatea Júliei adăugând că respectă decizia ei. Consilierul Hermann și-a pus cenușă –n cap în numele tuturor consilierilor care în 18 luni nu au fost în stare să accesibilizeze clădirea pentru persoanele cu dizabilități, i-a mulțumit Júliei pentru colaborare și pentru faptul că a reprezentat cu cinste tot ce și-a asumat. Plenul a aplaudat-o pe Györfi Júlia. Ca să mai destindă momentul, consilierul Hermann a pus întrebarea, dacă el ar fi anunțat retragerea unii ar fi deschis deja șampania? „Plângeam și după dumneavoastră”, a răspuns spre deliciul celor prezenți viceprimarul Papuc, conducătorul plenului din 27 februarie.

„N-am dat bir cu fugiții!”

 

Reporter: Pentru că în spațiul public au circulat fel de fel de variante despre retragerea unui consilier local am considerat necesară o discuție cu cea mai în măsură să ne lămurească: Györfi Júlia! Ce ne puteți spune?

Györfi Júlia: Am auzit unele speculații că am dat bir cu fugiții, că așa este în politică, trebuie să reziști la obstrucționări. Nu, nu am dat bir cu fugiții, ci am luat o decizie foarte conștientă și am făcut un pas înapoi.

Reporter: V-a decepționat politica?

Györfi Júlia: Nu am fost decepționată de politică, nu sentimentul de frustrare pentru nereușite m-a făcut să iau decizia de retragere. Politica nu este ceva, un șir de acțiune independent de noi, ci este exact așa și atât de murdar cât îl facem noi. Noi suntem cei care o umplem cu consistență, cu calitățile noastre umane. Nu, politica nu mă forțează pe mine să devin omul care eu în viața privată nu vreau să fiu, fără scrupule sau nesimțit. Așa am decis, că eu nu mai lupt cu prostia, cu micimea unora, ci le las să-și ducă propriile lupte. Nici o clipă nu mi-au dat senzația că ei ar fi mai buni, doar că sunt mai mulți. Funcționează după principiul junglei, cel mai puternic să câștige, asta înseamnă munca de consilier local. Ei au sentimentul că fac politică, eu însă simțeam că mă lupt cu morile de vânt!

Reporter: Totuși v-a lăsat un gust amar această experiență!

Györfi Júlia: Din păcate, Serviciul Social este privit și folosit doar ca un instrument de atragere de voturi la alegeri. Nu odată mi se spunea: „Credeți că dacă luăm o măsură cum ziceți, ei ne vor mai vota?” sau „Înțeleg perfect ce spuneți, aveți dreptate, sunt de acord cu dvs. dar eu nu pot să am o opinie, sunt de acord cu varianta inițială” și se vota. Efectiv, duceam o luptă absurdă cu micimea unor oameni care se credeau mari, doar pentru că erau mai mulți. Nu cred că prin toată atitudinea asta ei au arătat că țin la mine, așa cum au încercat să arate la ultima ședință.

Reporter: Mie mi s-a părut că regretă sincer retragerea dumneavoastră!

Györfi Júlia: Papuc? A jucat teatru. E un ipocrit. Propunerea lui Makkai într-un fel cinic, mi s-a părut amuzantă.

Reporter: Dar mediatizata insultă a colegului?

Györfi Júlia: Insulta colegului Magyary a fost o mică șicană, chiar dacă nu-și are locul în consiliu un asemenea comportament, am trecut peste și am iertat. Și-a cerut scuze în privat și a promis că o va face și public, nu are sens să purtăm resentimente pentru asta. A avut însă alte acțiuni și atitudini mult mai dureroase pentru mine, pe care însă nu le pot uita. Nu mă tem și rezist la dezbateri și discuții, credeți-mă că am toată forța interioară să o fac atunci când trebuie să mă lupt pentru un scop nobil, pentru dreptate și binele celui neajutorat. Obstrucționările penibile și ridicole, batjocura arată doar teama celuilalt care crede că vrei să îi iei ceva ce consideră că i se cuvine din oficiu. Și atunci te atacă fără scrupule văzând în tine un pericol!

Reporter: Spuneați de problemele de sănătate…

Györfi Júlia: Am probleme grave și este un risc să ignor semnalele organismului. În condiția mea nu îmi pot permite. Am stat și am reflectat, ce voi face eu în următorii doi ani? În partea socială nu mai am cum să depun nici un proiect, nu-mi pot implementa ideile pentru că nu mai am cu cine dialoga. Orice negociere și discuții purtam la biroul viceprimarilor, la telefon, cu unii directori, în plen totul a fost întors pe dos și votat împotrivă, chiar și cel mai mic și nesemnificativ amendament. Astfel, am preferat ca în următorii doi ani rămași, să nu stau acolo doar degeaba, să-mi casc gura și să apăs butonul de vot, ca să încasez indemnizația de consilier.

Reporter: Și atunci ați decis să fiți un bun jucător de echipă!

Györfi Júlia: Am o responsabilitate și față de POL, să fiu un bun jucător de echipă. Noi am fost votați pe o listă, ca o echipă. Am intrat în consiliu cu un mesaj și un scop binedefinit pe un principiu pe care îl mențin și acum, dar situația mea în Consiliul Local a ajuns la un nivel în care nu-mi mai mai vedeam niciun rost. Am predat ștafeta următorului sportiv ca s-o ducă mai departe până la finală. Și finala se va juca în 2020. Nu cred că eu, fiind mai în față pe lista candidaților, aș avea mai mult drept decât oricare coleg al nostru din POL. Și nici nu ne cramponăm de scaunul de demnitar pentru că noi ne-am angajat să lucrăm pentru comunitate. Prefer să continui munca mea în rândul doi, să urmăresc tot ce ține de domeniul social și să las o șansă colegului meu să lucreze în domeniile de interes pentru comunitate unde se pricepe el mai bine. Și cetățenii vor avea șansa astfel să cunoască și alți oameni pe care să-i poată vota în cunoștiință de cauză la alegerile viitoare! Pentru că POL nu înseamnă cei trei oamni pe care îi vedeți la ședințele de consiliu.

Reporter: Rocada asta se pare că e o noutate în Consiliu!

Györfi Júlia: Posibilitatea rocadei am discutat-o în POL încă de la început de drum, în 2016, când nu știam câți vom intra și cum vom avea posibilitatea de a ne prezenta proiectele la care am lucrat și înaintea campaniei. Scopul nostru era să pregătim o echipă cu experiență în munca din Consiliul Local și să ne facem cunoscuți cetățenilor. Ziceam că suntem o echipă. La un meci de fotbal când se schimbă un jucător de pe teren nu înseamnă că jucătorul schimbat nu e bun de nimic, că nu a fost în stare să joace până la capăt și trebuie eliminat din lot!Nu s-a întâmplat nici în momentul de față nimic altceva decât s-a schimbat un jucător pe teren și se schimbă strategia. Colegul va lucra pe alte domenii de interes, vom continua munca la fel ca și până acum, vom depune proiecte și ne facem datoria față de cetățeni și în următorii doi ani. Dacă au un dram de regret colegii consilieri față de renunțarea mea, au șansa ca în viitor să fie mult mai responsabili în luarea deciziilor.

Reporter: Ce le transmiteți femeilor de apropiata zi de 8 Martie?

Györfi Júlia: Să nu aștepte doar ajutorul social, să lupte pentru accesibilizarea școlilor, instituțiilor și a spațiului public din oraș, pentru a oferi șansa la studii, pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități în primul rând, iar femeilor în general să facă ce li se potrivește mai bine, să se reprezinte pe sine în domeniul în care se pricep mai bine, să se realizeze pe sine. Fie și la cratiță, dacă asta știu să facă cel mai bine!

 

Erika MĂRGINEAN