Buruienile din sol supără atât agricultorii, cât și pe cei care vor să aibă în gospodărie plante sănătoase. O soluție pentru a le combate în mod natural este mulcirea solului – operaraţiunea de distrugere a buruienilor, prin înăbuşirea lor, folosindu-se materiale organice sau folii plastice, aplicate într-un strat de 5-10 centimetri.
De asemenea, procesul este extrem de important pentru culturi, întrucât împiedică evaporarea apei, protejează rădăcinile de diferențele bruște de temperatură și asigură nivelul optim de aciditate în sol. Secretul este că mulciul împiedică pătrunderea luminii la buruieni şi le forţează alungirea, respectiv etiolarea şi epuizarea.
Această activitate agricolă poate începe primăvara, după răsărirea culturilor, dar se pratică pe tot parcursul verii. Este important ca, pe măsura ce mulciul se descompune, stratul să fie împrospătat. De asemenea, pentru a nu fi luate de vânt, materialele uşoare se acoperă cu materiale mai grele.
Compoziția pentru mulcirea solului poate fi organică (obținută din compostul de grădină, bălegar, iarbă cosită, rumeguș, zaț de cafea, coajă de copac), dar poate fi și anorganică (pietriș, spărtură de piatră, material geotextil).
Trebuie să țineți cont de faptul că mulcirea solului nu este o operaţiune care înlocuiește fertilizarea culturilor și poate avea ca efect secundar îngrăşarea solului, în special cu azot. Mulcirea echivalează cu o precompostare, de aceea materialele care se strâng după efectuarea mulcirii, se păstreaza pentru anul următor sau trec direct la compostare. De asemenea, această activitate nu se practică in grădinile umede şi umbroase, în grădinile în care melcii fără cochilie sau rozătoarele creează probleme.