Mult zgomot pentru renovarea Liceului Bolyai

Mult zgomot pentru renovarea Liceului Bolyai

 

 

 

 

 

Răspunzând invitației prof. István Mátéfi de a participa la o conferință de presă urmată de vizitarea șantierului de la Liceul Bolyai, vineri la ora 12 eram în fața sălii profesorale.

De la fereastra coridorului am putut vedea o parte din aripa clădirii supusă lucrărilor de renovare. Conferința de presă la care au participat pe lângă directorul școlii, István Mátéfi, directorul adjunct Zsolt Hajdu, din partea părinților Szabolcs Kikeli, consilier local Bakos Levente, câțiva profesori și învățătoare, a fost o conferință bilingvă. După citirea comunicatului comun al Colegiului Reformat și al Liceului Bolyai din care am aflat întreaga istorie a lucrărilor de renovare, au urmat discuțiile și explicațiile pe larg despre tot ce presupune această reabilitare a unei clădiri vechi de peste 60 de ani.

Să nu vă surprindă vârsta pentru că e vorba de aripa din dreapta clădirii vechi de două secole, construită ulterior, pentru a găzdui elevii veniți din alte localități.

 

De ce acum?

 

Cea mai des rostită întrebare a fost: de ce s-au apucat de lucru acum, la începerea anului școlar? Nu se putea mai repede? În lunga vacanță de vară? Și ni s-a explicat. Clădirea se află în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal. Încă din 2012 au apărut primele proiecte pentru renovarea ei, starea clădirii fiind într-o stare avansată de degradare. În ciuda unui proiect câștigat în 2016, autorizația de construire a fost eliberată de Primăria Municipiului Tîrgu Mureș abia în acest an. Anul trecut a fost aprobată doar renovarea fațadei din care cădeau bucăți de tencuială punând în pericol viața trecătorilor. Autorizația odată obținută, firma de construcții Lukacs Alpin’s SRL s-a apucat de lucrări. Și lucrează disciplinat și în ritm susținut, după cum aveam să constatăm după conferința de presă.

Ce se va renova cu această ocazie?

 

Este vorba de o lucrare foarte serioasă și complexă. Întărirea fundației, reconfigurarea sălilor de clase după standardele europene, schimbarea în întregime a rețelei electrice, modificarea sistemului de încălzire, modernizarea structurii de acoperiș, schimbarea țiglelor, pregătirea spațiului pentru o viitoare mansardare pentru care nu s-a emis deocamdată autorizație de construcție, schimbarea geamurilor, a ușilor, amenajarea unor toalete noi.

 

Cât durează renovarea?

 

În ritmul susținut în care se lucrează conducerea școlii speră că lucrările vor fi terminate până în februarie 2019. Renovarea clădirii mici din dreapta Sălii de sport, la care au fost începute lucrările în urmă cu două săptămâni, are deja o sală tencuită în care instalația electrică a fost reînnoită, iar restul clădirii este pregătită pentru continuarea lucrărilor. Deci e vorba de un deranj de un semestru, dar merită efortul, consideră cei implicați.

 

Ce schimbări aduce în viața școlii renovarea?

 

„Am căutat fel de fel de soluții”, a explicat reprezentantul părinților, Szabolcs Kikeli. O astfel de propunere ar fi fost achiziționarea unor containere pe care le-ar fi amplasat pe terenul de sport, vizavi de școală, dar costurile ar fi fost imense și condițiile nu ar fi fost aceleași. Astfel s-a ales varianta mutării temporare a 171 de elevi la Școala nr.7 din cartierul 7 Noiembrie. Acești elevi urmează cursurile claselor 0 – IV. Tot ca urmare a lucrărilor de renovare pentru ceilalți elevi a fost introdus schimbul doi. Nu este o noutate, deoarece în urmă cu câțiva ani încă, erau școli unde se preda în trei schimburi.

De la introducerea cursurilor în două schimburi pentru primul semestru al noului an școlar fac excepție elevii clasei a VIII-a de la Bolyai și de la cele două clase de a XII-a de la Bolyai respectiv de la Colegiul Reformat.

 

Cursurile în două schimburi

 

Cursurile și până acum începeau de la ora 7, asta nu se va schimba. Orele de curs se vor scurta la 45 de minute cu pauze de 5 minute, după trei ore cu o pauză mare de 10 minute. Cei din schimbul unu la 12,50 vor pleca acasă, după curățenia sălilor, la 13,40 sau și mai repede vor veni cei de schimbul doi. Cel târziu la 8, 20 – ceea ce se va întâmpla foarte rar – cursurile vor fi terminate.

 

Ce a însemnat mutarea claselor?

 

Potrivit directorului adjunct, Zsolt Hajdu, au fost verificate sălile de clase unde se vor muta elevii de ciclul unu. Sălile au fost igienizate, zugrăvite. Clasele s-au mutat cu mobilier cu tot ce au vrut, dacă au vrut să mute și tabla, le-au dat o tablă nouă! Condițiile sunt foarte bune. Părinții au înțeles acest lucru, chiar dacă au fost anunțați în ultimul moment, adică pe 2 septembrie că spre binele copiilor, se vor muta temporar la altă școală. Din semestrul al doilea, cu siguranță vor fi mulțumiți când vor reveni într-o clădire nouă, frumoasă și cu clase redimensionate, dotate cu toate cele necesare după standardele europene.

 

Nu e ușor nici pentru profesori

 

Prof. Puskás a menționat că renovarea clădirii înseamnă un efort colectiv atât pentru elevi, părinți, cât și pentru cadrele didactice. Nu va fi ușor acelui profesor care va trebui să reziste de dimineața pentru seara, făcând muncă intelectuală cu cei o mie de elevi. Dar speră că va merita efortul! Potrivit programului în primele șase săptămâni vor veni în schimbul doi elevii din clasele a XI-a și a VII-a. După alte șase săptămâni vor veni în schimbul doi elevii din clasele a X-a și a VI-a, iar în ultimele săptămâni din primul semestru va fi rândul celor din clasele a IX-a și a V-a.

Ce au constatat constructorii?

 

Clădirea a reprezentat un real pericol, având fundația aproape inexistentă. După îndepărtarea tencuielii de pe pereți a ieșit la iveală o crăpătură considerabilă de a lungul întregului tavan, care în caz de cel mai mic cutremur ar fi picat peste elevi. „Ca să nu-i expunem pericolului de accidentare nici pe elevi și nici cadrele didactice, am decis împreună cu consiliul administrativ, comitetul de părinți, primăria, inspectoratul școlar, să facem această mutare temporară”, a conchis directorul Mátáfi. „Merită efortul, cu atât mai mult cu cât e vorba de o lucrare pentru 50-100 de ani”, a adăugat consilierul local Bakos Levente, părinte și el.

O ultimă informație, pe perioada lucrărilor de renovare, accesul în clădirea școlii se face prin intrarea principală.

Despre stadiul lucrărilor vă spun mai multe imaginile alăturate.

 

Erika MĂRGINEAN