Andreea Carla Loghin este tânara din Târgu Mureș care a reușit să fie prima admisă în Baroul Cluj. Totodată, ea a reușit performanța de a realiza un punctaj foarte mare, fiind al treilea rezultat din țară (92 de puncte).
Pentru început, spune-ne câteva lucruri despre tine.
Salut! Sunt proaspăt licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, iar nu demult am fost admisă în cadrul profesiei de avocat. Urmez și un master în cadrul aceleiași facultăți de drept, cu specializarea Dreptul european și dreptul național al afacerilor. Pot spune că sunt o persoană dornică de a dobândi cât mai multe cunoștințe și că am avut de învățat foarte multe atât pe plan profesional, cât și pe plan personal pe tot parcursul facultății, de la profesorii și de la colegii mei.
Ce te-a determinat să alegi acest domeniu?
Încă din timpul liceului am simțit că Facultatea de Drept e cea potrivită pentru mine, fiind înclinată pentru materii precum limba și literatura română, istoria, logica, motiv pentru care după doi ani în cadrul unui profil real am decis să mă transfer la un profil umanist, în cadrul Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș. Mereu am văzut domeniul juridic ca fiind foarte atractiv și am considerat că în acest fel pot ajunge să ajut multe persoane și să aduc un plus în societatea în care trăim. Cred că dreptul adună în sfera sa materii vaste, care ating fiecare în parte multitudinea de aspecte ale vieții de zi cu zi și un minim de cunoștințe juridice este un punct forte în ”survival-kit-ul de supraviețuire în societatea actuală”.
Ai dat un examen foarte greu, pe care foarte mulți tineri nu au reușit să îl treacă. Cum te-ai pregătit? Ai avut emoții?
Da, anul acesta am susținut examenul de admitere în cadrul profesiei ca avocat-stagiar. A fost un examen care a depășit așteptările celor mai mulți dintre candidații înscriși, dacă ne raportăm la subiectele date în anii anteriori. Nivelul ridicat de dificultate reiese și din procentul foarte scăzut de promovabilitate, de doar 6,2%.
În ceea ce privește pregătirea, trebuie să spun că întreg parcursul academic a construit bazele teoretice ale pregătirii mele. În timpul facultății m-am străduit să înțeleg cât de bine am putut instituțiile juridice, să analizez și să înțeleg opiniile doctrinare, astfel că pentru pregătirea efectivă care a precedat examenul am ales să nu mai reiau integral doctrina. O asimilare corectă a materiei mi-a asigurat-o și activitatea practică pe care am desfășurat-o începând cu anul 2 de facultate. Strict pentru examenul de admitere în profesie, pregătirea efectivă a început cu aproximativ o lună înainte de examenul de licență (mare parte din materie fiind comună celor două examene). Susținerea orală a examenului de licență (determinată de trecerea integrală a activității didactice în mediul online) m-a determinat să învăț mult mai temeinic materia decât dacă m-aș fi pregătit pentru grile. De la jumătatea lunii iulie am început să iau tematica și să o învăț punctual. Privitor la materialele consultate recunosc că m-am axat în principal pe coduri, știind că asta se urmărește în cadrul examenului. Referitor la emoții, trebuie să spun că acestea sunt inerente oricărui examen, și cred că orice candidat a fost afectat într-o măsură mai mare sau mai mică de acest lucru.
Sperai să obții un punctaj atât de mare?
Trebuie să recunosc că, având în vedere timpul pe care l-am alocat pregătirii pentru acest examen, mă așteptam să fiu admisă. Faptul că am obținut un punctaj de acest fel a constituit o surpriză plăcută pentru mine și persoanele apropiate mie, având în vedere gradul de dificultate pe care examenul l-a prezentat, precum și condițiile în care acesta a fost organizat.
Cum a fost experiența unui astfel de examen ținând cont de condițiile actuale impuse de pandemie?
A fost o experiență în mod incontestabil inedită. Încă de la debutul pandemiei, organizarea acestui examen a reprezentat o incertitudine pentru toți, ținând cont de măsurile restrictive impuse. În ciuda tututor limitărilor aduse de această pandemie, organizarea examenului a fost posibilă la data stabilită inițial, 20 septembrie 2020. Desfășurarea examenului în cadrul a două pavilioane imense de la Romexpo, împărțite în săli pentru a se asigura distanțarea socială, necesitatea de a purta mască timp de 4 ore, într-un spațiu nu tocmai aerisit – toate aceste elemente cred că au contribuit într-o măsură însemnată la nivelul emoțiilor, la capacitatea fiecăruia dintre cei 2300 de candidați de a se concentra 100% pe subiectul primit.
Ce ramură a domeniului te atrage cel mai mult? Spre care dorești să te îndrepți?
În timpul facultății, am fost atrasă de foarte multe domenii și mi-a făcut plăcere să învăț. Am considerat că în viață mă pot întâlni cu situații variate care să necesite o dezvoltare multilaterală. Am învățat cu drag dreptul penal, dat fiind faptul că este o materie tehnică, mai structurată poate decât dreptul civil. Am fost atrasă și de ramuri ale dreptului civil: partea generală, obligații. Domeniul de care am fost însă cel mai atrasă și pe care am avut ocazia să îl aprofundez prin activitatea practică desfășurată începând cu anul 2 de facultate este dreptul administrativ. Cred că acesta e un domeniu cu care te poți întâlni (voluntar sau nu) în orice moment, de la probleme de urbanism până la raporturile stabilite cu administrația publică, fiind o arie de activitate de mare actualitate, motiv pentru care aș vrea să încep să profesez în această direcție.
Care sunt planurile tale pentru viitor?
Nu pot spune că aș putea oferi pe loc un răspuns la întrebarea: „Unde te vezi peste x ani?”. Știu că la momentul actual vreau să încep să profesez în avocatură. Totodată, sunt interesată și de partea de cercetare, latură pe care am început să o descopăr odată cu redactarea lucrării mele de licență.
Ce sfat i-ai oferi tu unui tânăr care aspiră la această meserie?
Referitor la domeniul juridic în general, l-aș sfătui să încerce să cunoască cât mai multe ramuri de drept și să înțeleagă fundamentele acestora, tocmai pentru a ști care este calea pe care vrea să o urmeze după terminarea facultății. Totodată, îl îndemn să încerce să relaționeze cu cât mai multe persoane și să se dezvolte în acest fel. I-aș spune să se încarce cu multă răbdare și optimism, pentru că dreptul nu e un domeniu ușor și presupune foarte multe provocări și momente în care simți că nu mai ai putere să continui. Trebuie să înveți să respiri adânc și să faci toate lucrurile pas cu pas, în ritmul tău, pentru că toți suntem diferiți și fiecare dintre noi ne construim propria ”rețetă” a succesului.
A consemnat Cristina Ciulei
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.