2023 s-a încheiat cu un mic record pe segmentul tranzacțiilor cu apartamente: decembrie a fost luna în care s-au tranzacționat cele mai multe unități individuale din tot anul, peste 17.000. Spunem mic record pentru că cifrele din celelalte 11 luni arată tranzacții în scădere cu 10% pentru întreg anul. Iar această scădere vine după un 2022 în care s-au parafat cu 4% mai puține apartamente față de 2021.
București rămâne cea mai mare piață imobiliară, cu aproape 48.600 de unități individuale tranzacționate în 2023. Dar, față de 2022, s-au parafat cu 16% mai puține tranzacții imobiliare. E o scădere destul de consistentă dacă luăm în calcul că în 2022 s-a înregistrat un număr record de tranzacții în Capitală: aproape 58.000.
A doua cea mai mare piață imobiliară a ajuns județul Brașov, a cărui poziție a început să se contureze încă de la începutul anului trecut. Aici, tranzacțiile cu unități individuale s-au redus cu doar 1% anul trecut.
Un alt motiv pentru care Brașovul a ajuns aici se datorează și scăderilor din celelalte mari piețe, precum Timiș sau Cluj.
Spre exemplu, anul trecut, Timiș era a doua cea mai mare piață imobiliară în ceea ce privește tranzacțiile cu unități individuale și depășea la vremea respectivă județul Cluj. Dacă ne uităm la cifre, vedem o scădere cu 6% a tranzacțiilor din Cluj și cu 10% în Timiș în 2023.
Un top 10 al celor mai mari piețe imobiliare e similar cu cel din 2022, cu excepția ultimelor trei locuri. Hunedoara a ieșit din top și a făcut loc județului Mureș.
Citeste continuarea pe economica.net