A IV-a ediţie a Academiei Interculturale de Vară „ProEtnica” se va desfăşura la Sighişoara, în perioada 23 – 28 august, în organizarea Asociaţiei Divers, în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) şi FUEN – Uniunea Federaţiilor Naţionalităţilor Europene.
Având ca temă „Minorităţile naţionale în situaţii de criză”, evenimentul este un preambul al Festivalului Intercultural Sighişoara „ProEtnica”, ajuns la ediţia a XVIII-a.
„Academia Interculturală va oferi informaţii despre respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în situaţii de criză cauzate de conflicte armate. Vom căuta răspuns la întrebarea dacă este posibilă convieţuirea paşnică între majoritate şi minorităţi, între minorităţi şi în cadrul unei minorităţi în decursul unui conflict armat. Academia va oferi tinerilor participanţi o platformă pentru discuţii, schimb de experienţă şi cunoaştere a complexităţii problemelor relaţiilor interetnice în comunităţile multiculturale din diferite ţări europene în contextul conflictelor armate de a lungul istoriei. Prin ateliere interactive, Academia Interculturală nu numai că va oferi participanţilor o înţelegere a valorii diversităţii şi a avantajelor şi provocărilor aferente, ci va încuraja implicarea lor civică şi interesul pentru protecţia minorităţilor naţionale”, au transmis organizatorii, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Academia Interculturală va fi coordonată de profesorul Radu Carp de la Universitatea din Bucureşti, preşedintele Centrului de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, şi de Meto Nowak, referent al Reprezentantului de stat pentru sorabi din Ministerul Ştiinţei, Cercetării şi Culturii al Landului Brandenburg, Germania.
În cadrul Academiei „ProEtnica” sunt planificate ateliere interactive şi vor fi prezentate o serie de studii de caz.
Numărul maxim de participanţi este de 15 de studenţi, absolvenţi şi tineri din România şi din ţările Uniunii Europene, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, interesaţi de promovarea interculturalităţii cu scopul dezvoltării durabile a diferitelor comunităţi multiculturale. Participarea este gratuită, datorită sprijinului financiar din partea Consiliului Judeţean Mureş. Limba de lucru va fi engleza, însă dacă ceva nu va fi înţeles de participanţi se va asigura traducere.
Festivalul Intercultural Sighişoara „ProEtnica”, ajuns la la ediţia a XVIII-a, se va relua în perioada 25 – 28 august, după ce a fost întrerupt timp de doi ani pe fondul situaţiei pandemice. Vor fi prezente ansambluri folclorice reprezentative pentru cele 20 de comunităţi etnice din România. Sunt programate simpozioane şi întâlniri cu scriitori de literatură în limba maternă.
SURSA: agerpres.ro