Şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, comisar de poliţie Cristian Conţiu, a anunţat, vineri, în preambulul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Rutiere, că în primele 10 luni ale acestui an, pe raza judeţului, 27 de persoane şi-au pierdut viaţa în 135 de accidente rutiere grave.
„În primele 10 luni ale anului în curs, în judeţ au avut loc 135 de accidente rutiere grave, soldate cu 27 de persoane decedate, 124 de persoane rănite grav şi 59 de persoane rănite uşor. În perioada de referinţă, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în judeţul Mureş sunt abaterile săvârşite de biciclişti, neacordarea de prioritate pietonilor, viteza neregulamentară sau neadaptată şi indisciplina pietonală”, a declarat comisar de poliţie Cristian Conţiu, într-o conferinţă comună susţinută cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş.
Poliţistul a arătat că abaterile bicicliştilor reprezintă 14% din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 19 accidente grave, soldate cu 1 persoană decedată, 18 persoane rănite grav şi 2 persoane rănite uşor, în clasament urmând neacordarea de prioritate pietonilor, ce reprezintă 13% din totalul accidentelor rutiere grave, soldate cu 18 accidente grave, soldate cu 4 persoane decedate, 14 persoane rănite grav şi o persoană rănită uşor.
Viteza neregulamentară sau neadaptată reprezintă 13%, din totalul accidentelor rutiere grave din judeţul Mureş, înregistrându-se 18 accidente grave, soldate cu 5 persoane decedate, 20 de persoane rănite grav rănite şi 13 persoane rănite uşor, iar indisciplina pietonilor reprezintă 12% din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 16 accidente grave, soldate cu 6 persoane decedate şi 10 persoane rănite grav.
„Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, numărul total al accidentelor grave produse în acest an, pe fondul principalelor cauze generatoare, înregistrează o uşoară scădere, de -1%. Pentru atingerea obiectivului asumat conform Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră în perioada 2019-2030, este necesar ca numărul persoanelor decedate din accidente rutiere să se reducă până în anul 2030 cu 50% faţă de anul de referinţă 2019. În aceeaşi perioadă a anului 2019, în judeţul Mureş au fost înregistrate 40 de persoane decedate în accidente rutiere, comparativ cu 27 înregistrate în 10 luni 2024. De asemenea, numărul persoanelor rănite grav urmează un trend descendent din anul 2019, în prezent fiind înregistrate 124 de persoane rănite grav, comparativ cu 202 la 10 luni 2019”, a spus comisar de poliţie Cristian Conţiu.
Prim adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, colonel Cristian Buhăianu, a arătat că Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Rutiere va fi marcată în data de 17 noiembrie, ocazie cu care pompierii, paramedicii mureşeni şi poliţiştii vor derula numeroase acţiuni educative.
„Astfel, vă aşteptam în data de 17 noiembrie, începând cu ora 12:00, în incinta complexului comercial Plaza M din Târgu Mureş, unde, atât copiii, cât şi adulţii vor putea participa la ateliere şi discuţii legate de măsurile aplicabile în diverse situaţii de urgenţă. Vom avea ateliere de prim ajutor în cazul producerii unor situaţi de urgenţă – susţinute de instructorii din cadrul Centrului Naţional de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă, atât voluntarii ISU şi UPU SMURD Mureş. Vom organiza o expoziţie a tehnicii şi costumelor de intervenţie, accesoriilor de descarcerare, alături de personalul operativ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş”, a arătat colonel Buhăianu.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, Serviciului Rutier şi Compartimentul de Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi personalul Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş vor organiza o serie de ateliere şi discuţii.
Un ateliere de prim ajutor în caz de accident moto va fi susţinut de Riders of IPA LE MC România Chapter Târgu Mureş, alături de personal medical din cadrul UPU SMURD Târgu Mureş, iar un curs de conducere preventivă – poligon şi simulator de conducere preventivă – va fi oferit de MRT Motorsport Târgu Mureş.
Colonelul Buhăianu a precizat că, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie, echipajele SMURD au fost mobilizate în 670 de intervenţii în zonele de competenţă pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă cetăţenilor implicaţi în evenimente rutiere, iar din totalul intervenţiilor, au fost asistate 813 adulţi şi 120 de copii, fiecare caz beneficiind de îngrijirea promptă a echipajelor de prim ajutor.
În aceeaşi perioadă, structurile operative ale inspectoratului au răspuns prompt la 43 de accidente de circulaţie grave, dintre care 28 au necesitat intervenţii complexe de descarcerare pentru extragerea victimelor din vehiculele avariate.
„Cu toate eforturile depuse, ne exprimăm regretul profund pentru cele 21 persoane care au fost declarate decedate la locul solicitării. Aceste pierderi tragice subliniază importanţa conştientizării riscurilor şi respectării măsurilor de siguranţă de către toţi participanţii la trafic”, a subliniat colonel Cristian Buhăianu.
Coordonatoarea Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Mureş, comisar şef Gabriela Pâncă, a arătat că, din nefericire, în spatele fiecărei cifre este o viaţă, un destin şi o familie, arătând că de foarte multe ori părinţii oferă copiilor exemple negative, cu privire la comportamentul în trafic: îşi verifică telefonul în timp ce conduc, evită folosirea centurii de siguranţă folosind un dispozitiv mincinos, permit copiilor să stea pe scaunul din faţă fără a avea centura de siguranţă cuplată şi multe altele.
„Mi se pare, după 20 de ani de prevenire, încă paradoxal, faptul că eu, ca părinte, îi spun copilului că poate dacă suntem aproape să stea fără centură sau să stea pe scaunul din faţă (…) Uitaţi-vă în trafic cât de multe persoane se uită la telefon în timp ce conduc, cât de multe persoane sunt atente la alte lucruri. Toate aceste secunde, nu ne dăm seama, dar sigur pot să conteze pentru mine, pentru cei care sunt în maşină cu mine, pentru cel care traversează strada. Aşadar, nu ne setăm că se poate să ne pierdem viaţa azi, dar haideţi să ne setăm împreună această responsabilitate pe care o avem faţă de noi şi faţă de cei din jur”, a subliniat comisar şef Gabriela Pâncă.
Şeful Centrului Naţional de Formare, maior Alin Moldovan, formator în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă, a exemplificat cât de tare se pot răni cei care evită să poarte centura de siguranţă în cazul unui accident rutier care implică declanşarea airbag-ului.
„Ca specialist în descarcerare şi prim ajutor calificat, pot să spun că airbag-ul se deschide cu o viteză de 300 km/h într-un timp de 0,01 sau 0,05 secunde. Vă daţi seama dacă avem acel martor mincinos la centură sau centura pusă pe la spate, impactul airbag-ului asupra corpului uman este foarte mare, mai ales că şi corpul se deplasează în faţă în timpul impactului. Dacă nu există leziuni externe, adică fracturi, sigur există leziuni interne, fractură de ruptură de ficat, ruptură de organe interne şi atunci şansele de supravieţuire nu sunt mult mai mari”, a spus maiorul Alin Moldovan.
El a recomandat populaţiei să participe la ateliere de acordare a prim ajutorului, fiindcă orice om iniţiat poate salva viaţa cuiva în primele 5 minute. AGERPRES
Mureş: Aproape 30 de oameni şi-au pierdut viaţa în 135 de accidente rutiere petrecute în judeţ de la începutul anului
Category: Stirile Punctul