În 2007, Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale.
În fiecare an, fiecare ambasadă poate nominaliza un candidat pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” al Departamentului de Stat. Însă România are foarte multe femei curajoase şi extraordinare. Aceste femei sunt lideri puternici, care îi inspiră pe alţii şi sunt profund dedicate comunităţilor lor. Aşadar, Ambasada va premia astăzi alături de persoana nominalizată pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2018, patru alte românce curajoase.
În calitate de supraviețuitoare a tuberculozei cu un singur plămân funcțional, jurnalista freelancer Paula Rusu şi-a dedicat viața activismului şi informării publice cu privire la modul în care sistemul medical românesc trebuie să abordeze mai bine problema tuberculozei (TBC). Anterior, Paula a avut o carieră jurnalistică de succes, inclusiv ca moderatoare şi producătoare TV. Multe persoane publice evită să menționeze public că suferă de TBC pentru a evita stigmatizarea socială. Însă cu riscul de a fi criticată pe nedrept, Paula a vorbit despre acest lucru în presa tradițională şi pe canalele de socializare, îmbrățişând cu curaj această cauză profund personală şi importantă.
Articolele, interviurile, articolele de pe blog şi aparițiile sale publice zilnice constituie o campanie continuă, bine documentată, care îndeamnă autoritățile sa rezolve problemele legate de tuberculoză din sistemul de sănătate. România este țara UE cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză, reprezentând un sfert din numărul total de cazuri de TBC din Europa. Datele europene arată că în 2016 existau 21.167 de pacienți cu tuberculoză în România, care avea cea mai mică rată de vindecare din UE. Aceleaşi date arătau că 1.055 de persoane au murit de tuberculoză în România doar în 2015 şi 12.790 de noi cazuri şi reveniri ale bolii s-au înregistrat în România în 2016. Rapoartele de sănătate din anii trecuți arată că în România există o criză persistentă de medicamente pentru tratarea tuberculozei. În situația în care majoritatea medicamentelor pentru tuberculoza rezistentă la tratament nu sunt disponibile în prezent pentru pacienții din România, Paula a luat o decizie curajoasă: a renunțat la cariera de jurnalist pentru a se dedica în întregime acestei cauze. Paula face în prezent eforturi pentru a obține adoptarea de către Parlament a unei legi a tuberculozei care ar rezolva anumite probleme legate de sărăcia care afectează persoanele infectate cu TBC şi contribuie la răspândirea bolii. Paula a devenit o curajoasă ambasadoare a multor români care luptă cu această devastatoare boală şi care nu pot pleda public pentru ei înşişi.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.