Mureșeanca Szőcs Bernadette, vedeta anului 2024
Mureșeanca Szőcs Bernadette, vedeta anului 2024

Mureșeanca Szőcs Bernadette, vedeta anului 2024

Jucătoarea Bernadette Szőcs a fost desemnată sportiva anului 2024 de către Federaţia Română de Tenis de Masă, potrivit site-ului oficial al organizaţiei.

Szocs a obţinut anul acesta două medalii de argint la Campionatele Europene de seniori, la simplu şi dublu feminin, un loc cinci la Jocurile Olimpice de la Paris, la dublu mixt, o medalie de bronz la Top 16 Europa şi locul patru cu echipa României la Cupa Mondială pe echipe mixte.

Pe locul secund s-a clasat perechea Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs, pentru clasările de la JO 2024 şi Cupa Mondială pe echipe mixte. Podiumul a fost completat de Darius Movileanu, care a cucerit două medalii de aur la Europenele de juniori, la echipe şi simplu masculin, două medalii de argint la Campionatele Europene U21, la dublu masculin şi dublu mixt, o medalie de bronz, cu echipa, la Campionatele Mondiale de juniori, şi locul 4 cu naţionala României la Cupa Mondială pe echipe mixte.

Bernadette Szocs (29 de ani), sportiva legitimată la Steaua București, și-a deschis sufletul și a vorbit despre viața sa personală

Multipla campioană europeană a fost într-o relaţie cu Cristian Chiriţă, actualul logodnic al Larisei Iordache, iar acum a explicat de ce nu este implicată într-o nouă relație, deși e curtată intens.„Iubit nu am. Curtată sunt, bineînţeles, dar în momentul de faţă nu m-am gândit la o relaţie, că iubesc prea mult ce fac. Viaţa mea este sportul şi, până nu dau peste cineva care să înţeleagă că în prim-plan este tenisul de masă pentru mine… Niciodată nu am fost forţată să fac acest lucru, mereu am făcut sport din inimă şi am iubit sportul ăsta, că altfel ar fi foarte greu.

România, locul 4 la Cupa Mondială

Însă pe parcursul anului am avut destule competiţii, chiar şi după Paris. Bernadette Szocs a reuşit două medalii de argint la Campionatele Europene, iar la ultima competiţie, România a ocupat locul 4 la Cupa Mondială, învingând Japonia, Taipei, Germania, Franţa, Statele Unite ale Americii… am fost singura echipă din Europa care am fost în careul de aşi alături de China, Coreea de Sud şi Hong Kong.

Deci cam aici ne e locul, iar eu sunt convins că la un moment dat tot vom reuşi acea medalie mult râvnită la Jocurile Olimpice. Anul acesta cadeţii şi juniorii şi-au făcut treaba foarte bine la Campionatele Europene şi Mondiale, cucerind titluri şi medalii la mai multe probe. Vedem generaţia care vine din spate şi noi spunem că suntem în grafic”, a explicat Romanescu.

Oficialul FRTM a menţionat că niciun sportiv din lotul României care a fost prezent la Paris nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, nu doar Bernadette Szocs.

„Păcat, pentru că singurul regret şi singurul insucces din 2024 a fost această participare la Paris care nu ne-a adus o medalie. Nu este vorba că Bernadette Szocs nu a fost în formă şi de aceea nu am reuşit. Nu e adevărat. Noi formăm o echipă. Iar la Paris am concurat şi în proba pe echipe sau dublu mixt… deci noi considerăm că la Paris niciun jucător român nu a fost în plenitudinea forţelor, nu a fost în forma sportivă la care ne-am fi aşteptat. 

Pentru că poate nici Eliza Samara, poate nici Adina Diaconu nu au performat în proba pe echipe aşa cum o fac de obicei. Şi la mixt nici Ovidiu (Ionescu) nu a excelat. Aşa că eu spun că această presiune permanentă pentru această medalie olimpică a dus la acest insucces. Se întâmplă în sport, nu avem ce face. Pentru că pregătirea a fost foarte bună, s-a desfăşurat în condiţii excelente, dar parcă jocul nu a funcţionat aşa de bine la meciuri în toate probele. Parcă sportivii nu au fost ei. Iar imediat după Jocuri lucrurile s-au schimbat total şi au apărut rezultatele”, a menţionat el.

România, respectată în toată lumea la tenis de masă

Cel mai bun rezultat al tenisului de masă românesc la Jocurile Olimpice de la Paris a fost obţinut de Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs, care au încheiat pe locul 5 proba de dublu mixt. Perechea română s-a oprit în sferturile de finală, fiind învinsă de sud-coreenii Jonghoon Lim/Yubin Shin cu 4-0 (13-11, 11-8, 11-8, 11-8).

Tot la Paris, echipa feminină a României (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Adina Diaconu; Andreea Dragoman, rezervă) a ocupat locul 9, la fel ca şi Bernadette Szocs în proba de simplu feminin. De asemenea, Elizabeta Samara (simplu feminin) a încheiat pe locul 17, Eduard Ionescu (simplu masculin) pe 17 şi Ovidiu Ionescu (simplu masculin) pe 33.

România s-a clasat pe locul al patrulea la Cupa Mondială de tenis de masă pe echipe mixte de la Chengdu (China), după ce a pierdut finala mică disputată contra Hong Kong-ului, cu scorul de 2-8. Echipa României a fost compusă din Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Adina Diaconu, Ovidiu Ionescu, Eduard Ionescu şi Darius Movileanu.