„Vom înfăptui o justiţie de calitate în sportul din România”
Reghineanul Alin-Romulus Păcurar, Maestru Internaţional al Sportului, medaliat european şi mondial, campion balcanic absolut, premiat de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional Meritul Sportiv clasa a I-a în rang de Cavaler, jurist şi mediator, formator în mediere, Preşedinte al Asociaţiei Mediatorilor Mureş, Vicepreşedinte al Corpului Profesional al Mediatorilor Ilfov a fost ales ca și Președinte al Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv.
Din iulie 2016 a fost arbitru judiciar în cadrul Tribunalelor de Arbitraj Instituţionalizat şi a deţinut până pe data de 08 decembrie 2018 funcţia de președinte al Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Mureş.
„Ca fost sportiv de performanţă…
… mediator cu experienţă în gestionarea tuturor tipurilor de conflicte, am urmărit atent şi cu tenacitate îndeplinirea unui obiectiv personal, înfiinţarea unei instanţe de arbitraj instituţionalizat specializat în litigiile din sport. Am avut onoarea de a cunoaşte persoane oneste şi cu multă expertiză care mi-au împărtăşit un concept modern, utilizat cu mult succes în gestionarea litigiilor comerciale din spaţiul U.E, respectiv conceptul de mediere şi arbitraj, pe scurt med-arb. Acest concept l-am adaptat fenomenului sport, iar din mai 2018 până în 8 decembrie 2018, data înfiinţării Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv, am constituit prima echipă de Arbitrii Judiciari specializaţi în gestionarea conflictelor şi soluţionarea litigiilor din sport prin acest proces graţios. Cei şase colegi, Arbitrii Judiciari din cadrul Tribunalului de Arbitraj Instituţional Sportiv, au decis în unanimitate, ca onoarea de Preşedinte al acestei Instanţe să mi se acorde mie, iar prin Decizia nr. 57 din 08 decembrie 2018, în urma depunerii Jurământului, am fost investit preşedinte. Desigur mă onorează încrederea acordată şi ştiu că este şi o mare responsabilitate. Tenace cum mă ştiu şi într-o echipă trainică cu distinşii mei colegi sunt ferm convins că vom înfăptui o justiţie de calitate în sportul din România. Şi nu numai!”, a declarat Alin- Romulus Păcurar.
Calitatea de Arbitru Judiciar în cadrul Tribunalelor de Arbitraj Instituţionalizat se poate obţine prin îndeplinirea cumulativă a unor condiţiilor impuse de Lege şi Regulamentul acestuia.
„Calitatea profesională, onestitatea şi experienţa sunt criterii absolut necesare. În cadrul Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv (TAIS) am colegi care sunt în mediul academic mondial, Doctor Honoris cauza al unui număr de 15 universităţi din lume sau premiaţi de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Campione olimpice, mondiale care se bucură de o imagine publică şi onestitate impecabilă, mediatori şi jurişti cu expertiză în soluţionarea conflictelor şi litigiilor de drept sportive”, explică Alin- Romulus Păcurar.
În contextul modernizării legislaţiei…
… privind fenomenul sport, şi în mod special al Legii Sportului din România ( Legea 69 din 2000, actualizată şi completată prin Legea 90) cu aplicabilitate din 20.04.2018 apare pentru prima dată în România posibilitatea ca litigiile izvorâte din contractul individual de muncă pentru sportivi sau din contractul de activitate sportivă să fie soluţionate şi pe calea arbitrajului instituţionalizat, în conformitate cu Codul de Procedură Civilă, până la data menționată anterior acest lucru era posibil doar prin intermediul instanțelor judecătorești.
„Avantajele arbitrajului instituţionalizat în soluţionarea litigiilor specifice fenomenului sport, sunt incontestabile! Într-o anumită ordine: confidenţialitatea procedurii, ceea ce conferă ambelor părţi aflate în dispută sau litigiu, protejarea imaginii, clădită cu multă trudă şi în timp îndelungat, celeritatea emiterii unei Decizii de către T.A.I.S. este de maximum 6 luni conform legii, faţă de durata medie de soluţionare a dosarelor civile prin instanţele de judecată clasice care este de doi ani şi jumătate, eficienţa şi costurile reduse ale taxelor arbitrare care sunt în medie la jumătatea taxelor judiciare de timbru cu care sunt investite instanţele statale, dar cel mai important principiu este dreptul universal şi inalienabil al persoanelor de a-şi alege liber modalitatea de soluţionare a disputelor sau litigiilor. Arbitrajul instituţionalizat este dacă vreţi o alternativă elegantă la înfăptuirea actului de justiţie de calitate”, precizează Alin-Romulus Păcurar.
În Legea Sportului actualizată există posibilitatea încheierii unui contract de activitate sportivă, respectiv a unei convenții pentru o durată determinată între structurile sportive și participanții la activitatea sportivă, care are ca obiect desfășurarea unei activități cu caracter sportiv sau a unui Contract Individual de Muncă pe perioadă determinată cu toate beneficiile sociale pentru sportivi, vechime în muncă, protecţie socială, de sănătate, salarizare etc.
Obiective pentru viitor
„Vom iniţia demersurile protocolare, de ofertare argumentată, privind avantajele procesului de arbitraj instituţionalizat în cadrul instituţiei noastre, de includere în aceste contracte, la capitolul Litigii, a ceea ce se numeşte în termen juridic clauza compromisorie conform art.550 Cod Procedură Civilă, către toate instituţiile de prim rang în sportul din România: Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, celor 74 de Federaţii Sportive de specialitate, asociaţiilor sportive şi cluburilor sportive private sau publice. Dar mai ales sportivilor amatori sau de performanţă ! Pentru că şi ei trebuie să devină un partener egal şi echitabil într-o convenţie. Un alt obiectiv este degrevarea instanţelor de judecată, în special Judecătoria, de litigiile civile având ca şi părţi persoane fizice sau juridice implicate în fenomenul sport”, afirmă Alin-Romulus Păcurar.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.