Deși este ceva prezent în orice casă, acest lucru este, adesea, neglijat. Multă lume consideră că este de la sine înțeles și nu îi oferă suficient credit. Însă, tratat cu atenție, acest subiect îți poate aduce beneficii considerabile! Nu ți-ai dat încă seama despre ce este vorba? Ei bine, acest detaliu aparent banal, dar prezent în orice casă, este… lumina! Fie că este naturală, fie că este artificială, lumina joacă un rol esențial în viața fiecărui om. Ea poate influența starea de spirit, nivelul de energie sau de odihnă prin simpla sa prezență sau absență. Prin urmare, trebuie să îi fie acordată o atenție pe măsură.
Iată ce poți face pentru o mai bună iluminare a casei tale
Orice designer de interior îți poate confirma faptul că lumina este un ingredient esențial atunci când decorezi o cameră. Dacă ești tentat să consumi mai mult timp și energie pentru alegerea mobilei, poate ar trebui să te gândești de două ori înainte, deoarece, într-o lumină neadecvată, totul poate părea nepotrivit. Iluminatul nu ar trebui considerat important doar pentru că luminează colțurile întunecate, ci, mai ales, pentru că are puterea de a afecta emoțiile.
- Folosește mai multe surse de iluminat
Majoritatea specialiștilor în decorațiuni interioare sunt de acord când vine vorba despre următorul aspect: lumina trebuie gândită în straturi. Altfel spus, fiecare cameră nu trebuie să beneficieze numai de o singură sursă din care provine lumina. Profită de cât mai multe corpuri de iluminat moderne, alegând de la Homelux dintr-o gamă vastă de modele. De exemplu, în sufragerie, nu ar trebui să te bazezi doar pe lumina venită din tavan. Ar fi indicat să mai iei în considerare și alte obiecte care să emane lumină, dar de la un alt nivel. În acest caz sunt indicate veiozele, corpurile de birou sau lămpile pe picior înalt.
- Cum să gândești singur amplasamentul luminilor
Living room-ul este camera în care majoritatea familiilor își petrec cel mai mult timp împreună. Este locul în care membrii familiei se adună după o zi încărcată. Aici se discută într-o atmosferă relaxată, se dezbat diferite aspecte ale vieții, se iau decizii importante. Având în vedere toate aceste valențe ale unei singure încăperi, este de la sine înțeles că amenajarea acestui spațiu este vitală pentru întreaga familie. Când vine vorba despre compoziția luminilor din living room pornește de la sursa centrală de iluminat. Ea este, adesea, lumina din mijlocul tavanului. Trebuie să analizezi modul în care lumina provenită de acolo cade pe pereții laterali. Unde ar mai fi loc de niște lumini fixate pe pereți? După ce ai aranjat mobila, gândește-te care ar fi locurile în care vei dori să citești, să discuți sau să te întinzi. Din ce punct te-ar deranja o veioză și unde ți-ar fi de folos lumina opacă a unui abajur?
- Bucătăria să strălucească
Nicio încăpere din casă nu are nevoie de mai multă lumină decât bucătăria! Este foarte important că acest spațiu să fie inundat de razele luminii. Profită de multitudinea corpurilor de mobilier din bucătărie și încorporează surse de iluminat oriunde ți-ar fi util. Blatul, aragazul, masa, chiar și chiuveta, toate trebuie să fie extrem de bine luminate. Unul dintre principalele motive este evitarea accidentărilor. În afară de becurile incandescente, ia în calcul și folosirea becurilor economice. În cazul bucătăriei, poți folosi cu încredere lumina albă provenită de la LED-uri. Ea este ideală pentru pregătirea și aranjarea meselor savuroase!
- Orientarea camerei
Dacă ai o cameră îndreptată înspre nord care nu beneficiază de lumina directă a soarelui, atunci vei avea nevoie de mai multe surse pentru iluminarea artificială. Lumina venită vertical trebuie să fie în complementaritate cu cea care provine din orizontală. Adesea, folosirea becurilor cu diverse culori, cu excepția celor calde (galben, portocaliu, arămiu), se evită. Culorile reci, dar și cele intense (precum roșu) obosesc ochiul și cauzează o stare de anxietate.
Ochiul uman se bucură cel mai mult de lumina naturală. Cu toate acestea, ritmul de viață nu îi mai permite omului modern să ignore lumina artificială. Încearcă să recreezi căldura și mângâierea soarelui în fiecare cameră!
Sursă foto: Pinterest.com