Asociaţia Suryam a anunţat, luni, de Ziua Internaţională a Refugiatului, lansarea proiectului „MureşHub”, un centru unic de integrare şi asistenţă socială a refugiaţilor ucraineni din judeţ, precum şi elaborarea unui ghid al refugiatului.
„La data de 20 iunie marcăm Ziua Internaţională a Refugiatului, anul acesta într-un context foarte specific, acela al ajutorului prietenesc acordat sutelor de refugiaţi din Ucraina, copii, femei şi vârstnici, care au găsit în judeţul Mureş un ajutor neaşteptat din partea comunităţii locale. În acest context, Asociaţia Suryam lansează proiectul ‘MureşHub: Centrul unic de integrare şi asistenţă socială a refugiaţilor din judeţul Mureş’, menit să identifice şi să rezolve problemele şi situaţiile reale pe care refugiaţii uncrainieni le întâmpină. Unul dintre cele mai importante aspecte ale MureşHub este întărirea coeziunii comunităţii locale cu refugiaţii din judeţul Mureş prin întâlniri şi evenimente comune, acţiuni menite să dărâme bariere de comunicare şi prejudecăţi, dar mai ales să promoveze empatia şi umanitatea”, a anunţat preşedintele Asociaţiei Suryam, Marius Dumitrescu, într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, scopul proiectului MureşHub este de a realiza o adevărată coeziune socială, de a răspunde punctual nevoilor prin dezvoltarea unei platforme de lucru tip ‘give and take’ care să faciliteze comunicarea şi necesităţile specifice ale refugiaţilor, respectiv înţelegerea nevoilor refugiaţilor de către comunitatea locală care îi găzduieşte.
„Pentru o mai bună informare, MureşHub îşi propune să dezvolte – Ghidul refugiatului din judeţul Mureş – un ghid cu informaţii precise şi exacte despre instituţiile locale, accesul la serviciile medicale, programele de finanţare, istoria şi specificul zonei, modalităţile de transport şi cazare, drepturile şi obligaţiile refugiaţilor, dar şi locurile de petrecere a timpului liber sau deliciile culinare locale etc. De asemenea, va fi lansat un Call center specializat, cu program semipermanent, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor refugiaţilor şi înrolarea în acest proces de coeziune a tuturor factorilor care pot răspunde şi acţiona, util, în rezolvarea problemelor refugiaţilor”, a precizat Marius Dumitrescu.
Potrivit acestuia, proiectul mai include sesiuni de orientare pentru refugiaţii nou sosiţi, transport pentru cei bolnavi, servicii de traducere, tabere, întâlniri de socializare gen – activităţi hand made, organizarea unei biblioteci – constituită deja din mai bine de 150 de volume în limba ucraineană – seri specifice, cursuri de engleză şi română, excursii, workshopuri de patiserie etc.
„Unul dintre cele mai importante aspecte ale MureşHub este, însă, întărirea coeziunii comunităţii locale cu refugiaţii din judeţul Mureş prin întâlniri şi evenimente comune, acţiuni menite să dărâme bariere de comunicare şi prejudecăţi, dar mai ales să promoveze empatia şi umanitatea. În vederea întăririi comunicării şi pentru a înţelege mai bine care sunt necesităţile reale, dificultăţile acestei mici comunităţi de refugiaţi, dar şi pentru a înţelege cultura ucraineană – poveştile de viaţă ale fiecăruia, în judeţul Mureş va fi organizată o şcoală de vară pentru jurnalişti”, se mai arată în comunicat.
SURSA: agerpres.ro