Cele mai noi date ale Institutului Național de Statistică arată situația județului Mureș la nivel național. Astfel, deși numărul turiștilor a crescut anul acesta, am ieșit din top 5 destinații turistice la nivel național (top în care am intrat constant în ultimii ani). Apoi, județul nostru stă bine în raport cu media națională în privința infracționalității și mai ales a criminalității. Dar nu stăm bine în privința calității drumurilor: suntem pe ultimele locuri în privința densității de drumuri modernizate…
Turiști mai mulți, poziție mai scăzută
La nivel național, în primele nouă luni ale anului 2017 numărul total de turiști a crescut cu 11%, iar cu 2% a crescut numărul de turiști străini față de aceeași perioadă a anului 2016.
Numărul turiștilor a crescut și în județul Mureș. În 2016 au venit în județ 403,5 mii de turiști dintre care 70 de mii turiști străini. Anul acesta, în primele nouă luni au venit 416,2 mii de turiști dintre care străini au fost 77,2 mii.
Cu toate acestea, am ieșit din top cinci județe cu cei mai mulți turiști așa cum am fost în ultimii ani. Anul acesta, județele Cluj și Sibiu ne-au întrecut în acest sens, după ce anul trecut Mureșul se situa pe locul patru, înaintea noastră fiind doar București, Constanța și Brașov. La înnoptări stăm și mai prost, fiind pe locul 8 în țară în primele nouă luni ale anului 2017.
În topul național, cu cele mai multe sosiri de turiști în spațiile de cazare, conduce capitala, cu un număr de 1.53 milioane.
Pe locul doi e județul Constanța, cu un număr al sosirilor de turiști de 1,18 milioane.
Podiumul e completat de județul Brașov, cu 950 mii de turiști în primele nouă luni ale anului. Urmează apoi județele Cluj (481 mii sosiri), Sibiu (436 mii), Mureș (416 mii), Prahova (401 mii), Bihor (367 mii),Timiș (305 mii) și Suceava (295 mii ).
Topul județelor după numărul de înnoptări ale turiștilor în spațiile de cazare din primele nouă luni ale anului e condus de județul Constanța (4,55 milioane înnoptări). Urmează apoi capitala (2,49 milioane) și județele Brașov (1,92 milioane), Bihor (981 mii) și Cluj (930 mii).
Densitate scăzută de drumuri modernizate
Conform INS, cele mai slabe densități de drumuri modernizate se înregistrau în anul 2016 în județele Bistrița-Năsăud (1 km drum modernizat la 12,3 km pătrați suprafață), Mureș (1 km drum la 14,2 km pătrați suprafață) și Tulcea (1 la 15,4). Însă, județul Mureș e fruntaș la densitatea drumurilor cu îmbrăcăminți ușoare asfaltice. Aceste îmbrăcăminți ușoare reprezintă de fapt acel asfalt care tot timpul se crapă, apar foarte ușor găuri, deci este un asfalt subțire care trebuie reparat din nou și din nou… Ușor putem constata ca acest tip de drumuri sunt mari consumatoare de resurse de la buget, pentru că odată la doi-trei ani stratul asfaltic trebuie reînnoit, dacă nu mai des, și probabil petecit cel puțin anual.
Ar mai fi de adăugat că Mureșul e pe locul 6 în țară la densitatea drumurilor de pământ per km pătrat.
Mai buni decât belgienii sau suedezii
În 2016 rata infracționalității (numărul de infracțiuni înregistrate și soluționate la 100.000 de persoane) a fost de 1.717, la nivel național. Rata criminalității (numărul de persoane condamnate definitiv la 100 de mii de locuitori) a fost de 166, la nivel național.
Ratele criminalității și infracționalității din Mureș sunt mult mai scăzute decât media de la nivel național: 108 rata criminalității și 1.601 rata infracționalității.
De fapt, Mureșul are a treia cea mai mică rată a criminalității de la nivel național, după Iași și Harghita.
La rata infracționalității stăm mult mai prost, fiind pe locul 18 de la coadă în privința celor mai puține infracțiuni.
Vestea bună este că suntem țara din Uniunea Europeană cu cea mai redusă rată a criminalității, iar în statistica infracționalității stăm mai bine decât majoritatea statelor comunitare, după cum arată analizeeconomice.ro.
De exemplu, statele nordice, atât de ridicate în slăvi pentru nivelul lor de „civilizație”, înregistrează mult mai multe furturi, agresiuni sexuale, vătămări corporale față de România.
Titi DÃLÃLÃU
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.