La finalul anului trecut, la București, în Palatul Parlamentului, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor medaliaţi la olimpiadele și competițiile internaţionale pe discipline școlare. Din județul Mureș au fost premiați 7 elevi, din 4 unități școlare, cu sume de mii de lei.
Mureșeni cu rezultate internaționale
Cei mai mulți olimpici mureșeni premiați la București provin de la Liceul „Bolyai Farkas” (4 elevi).
Din Mureș au fost premiați următorii elevi:
Barta-Zágoni Bernadette din clasa a VI-a de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Tîrgu Mureș (prof. Mátéfi István) – a obținut locul II la Olimpiada de Matematică pentru Gimnaziile Maghiare din Europa;
Ferencz Dániel din clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Tîrgu Mureș (prof. Mátéfi István) – a obținut locul III la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa;
Kis Anita din clasa a VII-a de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Tîrgu Mureș (prof. Horváth Éva) – a obținut locul III la Olimpiada de Matematică pentru Gimnaziile Maghiare din Europa;
Nagy Brigitta Rebeka din clasa a VII-a de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Tîrgu Mureș (prof. Soós Katalin) – a obținut Mențiune la Olimpiada Internațională de Limbă, Literatură și Cultură Maghiară;
Nagy Zsuzsa din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială „Dr. Bernády György” Tîrgu Mureș (prof. Bartos Honorea) – a obținut locul III la Olimpiada de Matematică pentru Gimnaziile Maghiare din Europa;
Price Cosmina Cristina de la Papiu, locul II la Olimpiada Internaţională de Lectură (alături de prof. de limba română Raluca Marian și directorul Colegiului Papiu, prof. Cristina Someșan)
Price Cosmina Cristina din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” Tîrgu Mureș (Marian Raluca Alexandra) – a obținut locul II la Olimpiada Internaţională de Lectură;
Vajda Péter din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială „Europa” Tîrgu Mureș (prof. Secăreanu Eva) – a obținut locul II la Olimpiada de Matematică pentru Gimnaziile Maghiare din Europa.
Conform, regulamentului de premiere, pe care-l vom detalia mai jos, cei trei elevi mureșeni care au obținut locul II au primit un premiu de 8.330 de lei fiecare.
Cei trei elevi care au obținut locul III au primit un premiu de 5.950 de lei fiecare.
Iar eleva care a obținut Mențiune a fost premiată cu 4.065 de lei.
De asemenea, cu aceleași sume au fost premiați și profesorii îndrumători ai acestor olimpici, precum și școlile la care aceștia învață.
Referitor la premierea olimpicilor de la Palatul Parlamentului, câteva gânduri ne-au fost transmise de către prof. Marian Raluca, cea care a îndrumat-o pe eleva Price Cosmina Cristina de la Papiu (a obținut locul II la Olimpiada Internaţională de Lectură): „A fost un moment sobru, dar și fastuos, un moment înălțător. Discursurile au fost emoționante, frumoase. A fost prima dată când am participat la un astfel de eveniment. Mă bucur că performanța în educație este apreciată și răsplătită. Valoarea iese în evidență. Pentru elevi, faptul că obțin premii la olimpiadă le aduc mai multe beneficii: pe lângă această sumă de bani pe care au primit-o, ei pot intra la facultate fără examen, pot primi bursă…
Olimpiada Internațională de Lectură, la care a participat Cosmina, a avut loc la începutul lunii septembrie 2017, la București, cu participare din mai multe țări europene”.
168 de olimpici internaționali
Olimpicii români care s-au remarcat în anul 2017 la concursurile internaţionale pe discipline școlare au fost premiați de Ministrul Educaţiei Naționale, Liviu Marian Pop. Au fost recompensaţi 168 de elevi câştigători a 228 de distincţii (3 premii I absolute, 61 de medalii de aur și premii I, 77 de medalii de argint și premii II, 60 de medalii de bronz și premii III şi 27 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). De asemenea, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit (203), precum şi şcolile din care provin laureaţii (89).
Premii în bani
Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale sunt următoarele: 12.545 de lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 de lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei – menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).
Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii au primit un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de MEN este de peste 2.500.000 lei.
În cadrul evenimentului au fost acordate și premii pentru cele mai de succes activităţi din programul „Şcoala Altfel 2017”, câştigătoare fiind 10 şcoli din opt judeţe. Județul Mureș nu a avut nicio școală premiată în acest sens.
Recompensa performanței, garantată prin lege
Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, „statul acordă premii, burse, locuri în tabere şi alte asemenea stimulente elevilor şi studenţilor cu performanţe şcolare şi universitare, precum şi cu rezultate remarcabile în educaţia şi formarea lor profesională sau în activităţi culturale şi sportive”. Recunoaşterea performanţei şcolare înalte se regăseşte ca principiu şi în Legea nr. 235/2010 pentru acordarea burselor de merit olimpic internaţional elevilor premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale.
„Mă înclin în fața performanțelor dumneavoastră și vă asigur de respectul sincer și de sprijinul permanent pentru tot ce înseamnă valoare în educație. Sper ca anul viitor să obțineți și mai multe premii pentru că în bugetul pentru 2018 avem câteva elemente care încurajează performanţa. Sper, de asemenea, să vă regăsiți ca studenți în universitățile din țară, astfel încât potențialul vostru individual să devină baza unei solide cariere de cercetare. Acest lucru ar fi o dovadă în plus că mediul universitar din România este unul de excelenţă. Sunt convins că în perioada imediat următoare, prin încurajarea calităţii şi majorarea bugetului, performanţa şi excelenţa din învăţământul preuniversitar şi nu numai vor creşte”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.
La evenimentul găzduit de Palatul Parlamentului în decembrie au fost prezenți, alături de ministrul Liviu Marian, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României, Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților, Camelia Gavrilă, consilierul premierului României, Stelian Fedorca, și secretarii de stat în Ministerul Educației Naționale, Elisabeta Kovacs, Oana Ariana Bucur și Petru Andea.
Centre de excelență
Premierea olimpicilor este un exemplu care arată că, totuși, statul susține performanța în educație. Mai mult, Ministrul Educației, Liviu Pop, a precizat și faptul că în 2018 vor fi înfiinţate 60 de centre de excelenţă în România, inclusiv în județul Mureș:
„Avem 60 de centre de excelenţă pe care le vom înfiinţa în fiecare judeţ al ţării, inclusiv în sectoarele Bucureştiului. Prin bani de la Guvernul Japoniei vom dota aceste centre de informatică cu aparatură necesară, vom forma 150 de cadre didactice în zonele de excelenţă pe zona de informatică şi cred că pe aceste nuclee putem să ne consolidăm poziţia internaţională nu numai la olimpiada de informatică, ci şi la celelalte olimpiade, pentru că nu am avut în toate judeţele centre de excelenţă, iar prin bugetul de anul viitor în fiecare judeţ vom avea centre de excelenţă pentru toţi elevii care vor să facă excelenţă şi să aducem măsurile necesare, poate nu suficiente, dar necesare, pentru ca fiecare elev să aibă, pe lângă accesul la educaţie, şi o educaţie de calitate”.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.