Proiectele legate de Oraşul Ştiinţific şi Informatică Medicală au picat la Dezvoltare. Acestea nu au întrunit punctajul necesar în etapa a doua de evaluare. Municipalitatea a anunțat că va contesta rezultatul.
Acum aproape doi ani…
…se constituia Polul de Competitivitate pentru Cercetare-Dezvoltare în domeniul Medical şi Informatică Tîrgu-Mureş, o asociere fără personalitate juridică, un parteneriat între 18 membri, respectiv 8 întreprinderi (SC The Science City for Research and Medical Informatics SA, SC Locativ SA, SC Fomco 2006 SRL, SC SVT Electronics SRL, SC Ecomotive Development SRL, SC Bloomers Consulting SRL, SC Rusu şi Borţun Consultanţă SRL, SC VIAXP SRL), cinci universităţi/organisme de cercetare (Universitatea Sapientia, Universitatea Dimitrie Cantemir Tîrgu-Mureş, Universitatea Petru Maior Tîrgu-Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu-Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş), un ONG (Fundaţia pentru SMURD), patru catalizatori (Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Mureş, Asociaţia de Plăţi Electronice din România, SC Active Labs SRL, Primăria municipiului Tîrgu-Mureş).
11 proiecte
Polul de Competitivitate pentru Cercetare-Dezvoltare în domeniul Medical şi Informatică Tîrgu-Mureş a obţinut în urma etapei I de evaluare efectuată de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” un punctaj de 87,5 puncte, fiind al şaselea Pol de Competitivitate din totalul celor 22 de Poli care s-au clasificat în Etapa II de evaluare.
Pachetul integrat includea 11 proiecte, dintre care un proiect de investiţii, cinci proiecte de cercetare şi cinci proiecte soft. Bugetul total al pachetului integrat este de 79,172,435.42 de lei. Implementarea Polului de competitivitate va fi finanţată din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1 „Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient”.
Ca prim proiect pe care societatea SC The Science City for Research and Medical Informatics SA, în parteneriat cu SC Locativ SA intenţiona să îl promoveze pentru a fi finanţat în cadrul axei mai sus-menţionate este cel privind ,,Construirea Centrului de Afaceri Transilvania şi achiziţia supercomputer-ului”. Proiectul se cifrează la peste 57 de milioane de lei, din care finanţare nerambursabilă 31,5 milioane de lei, restul urmând să fie asigurat de către solicitant, adică societatea mai sus-amintită.
Cererea de finanțare…
…a fost depusă până la termenul scadent din 8 mai 2013, în ciuda boicotării ședinței AGA a SC The Science City for Research and Medical Informatics SA de către consilierii locali ai PNL, PSD și UDMR.
La respectiva ședință AGA, aleșii au fost chemați să aprobe majorarea de capital la companie și alte hotărâri necesare înaintării cererii de finanțare. A urmat apoi un proces prin care hotărârile au fost atacate în instanță, consilierii locali aprobând într-o ședință mandatarea unui cabinet de avocatură să se ocupe de proces. Consilierii locali au pierdut procesul și au fost apoi de acord ca acea hotărâre de mandatare să fie revocată.
De atunci, singurul eveniment interesant legat de acest proiect a fost, în august anul trecut, vizita reprezentanților Agenţiei Naţionale pentru Promovarea Industriei IT din Coreea de Sud (NIPA). Consultantul şef al NIPA, Yoonsik Kim, a anunţat că instituţia guvernamentală coreeană va finanţa studiul de fezabilitate pentru ca municipiul Tîrgu-Mureș să devină un oraş inteligent conform Strategiei Digital Mureş.
Punctul zero al cercetării
„Bazat pe modele care deja şi-au demonstrat fezabilitatea, Tîrgu-Mureş îşi propune să devină în următorii 10 ani punctul zero al cercetării din Europa de Est şi să contribuie la repatrierea unor cercetători de elită ai României care astăzi, în lipsa resurselor şi instrumentelor necesare, sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea în străinătate”, a declarat la vremea respectivă Dana Miheţ, arhitectul șef al municipiului și președintele Consiliului de Administrație al SC The Science City for Research and Medical Informatics SA, citată de AGERPRES.
Până săptămâna trecută când în mod oficial reprezentanții municipalității au anunțat că pachetul de proiecte a fost respins.
Între timp, prin restructurările succesive la nivel guvernamental, proiectul a ajuns la Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice.
În etapa a doua de evaluare, autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării a respins proiectul, iar Primăria Tîrgu-Mureș a înaintat o contestație. Primarul Dorin Florea a anunțat că în cazul în care contestația va fi respinsă, municipalitatea se va adresa Comisiei Europene.
Ligia VORO