Au mai rămas aproximativ trei luni până la alegeri, iar politicul mureșean intră în linie dreaptă spre o nouă campanie electorală. De această dată partidele pregătesc campania pentru alegerile generale, care vor avea loc spre finalul anului, în data de 9 decembrie. În urma lor vom cunoaște și noii deputați și senatori de Mureș. Până atunci însă, o etapă importantă tocmai se află în plină derulare, cea în care partidele își desemnează candidații pe fiecare colegiu în parte – opt colegii pentru deputați și patru pentru senatori. Deocamdată însă partidele n-au finalizat această etapă.
Singura excepție…
…este UDMR, care săptămâna trecută a făcut publică lista candidaților din județul Mureș. Pentru Senat, pe colegiul nr. 1 care acoperă întreg municipiul Tîrgu-Mureș, va candida din nou Frunda György, ales în 2008 exact din același colegiu. Pe colegiul nr. 2, care este aferent părții de est a județului, deci unde populația este majoritar maghiară, va candida din nou Markó Béla, cum a făcut-o și în 2008. Celelalte două colegii, respectiv 3 și 4, sunt considerate pentru UDMR neeligibile. Acolo vor candida totuși Balogh Iosif și Csép Andrea, ambii consilieri județeni.
Pentru Camera Deputaților lucrurile nu stau la fel de simplu. Încă deputați în exercițiu, Borbély László și Kerekes Károly au făcut rocadă de colegii, iar acum Kerekes va candida pe colegiul uninominal 1 (aproximativ o jumătate din Tîrgu-Mureș). Tot la Tîrgu-Mureș, pe colegiul nr. 2 candidează Lokodi Edita, vicepreședinta Consiliului Județean.
Pe colegiul 3, respectiv oraşul Ungheni, plus comunele Acăţari, Ceauşu de Câmpie, Crăciuneşti, Cristeşti, Gheorghe Doja, Glodeni, Gorneşti, Mădăraş, Pănet, Păsăreni, Sâncraiu de Mureş, Sânpaul, Sântana de Mureş, Şincai, Voivodeni candidează actualul deputat Kelemen Attila. Pe colegiul 4, respectiv municipiul Tîrnăveni, oraşele Iernut și Luduş, plus comunele Adămuş, Aţintiş, Bichiş, Bogata, Cheţani, Cucerdea, Cuci, Găneşti, Ogra, Tăureni, candidează profesorul Fodor József.
Pe colegiul 5, respectiv oraşele Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure și Sovata, plus comunele Bereni, Chibed, Corunca, Eremitu, Ernei, Fântânele, Găleşti, Ghindari, Hodoşa, Livezeni, Măgherani, Neaua, Sîngeorgiu de Mureş, Sărăţeni, Vărgata, Veţca candidează Borbély László. Aici este evident un fief UDMR, la alegerile trecute Kerekes Károly fiind ales fără emoții. În colegiul 6, municipiul Sighişoara și comunele Albeşti, Apold, Bahnea, Băgaciu, Bălăuşeri, Coroisânmartin, Daneş, Mica, Nadeş, Saschiz, Suplac, Vânători, Viişoara, Zagăr, candidează avocatul Gogolák Csongor.
Colegiul 7, oraşul Sărmaşu plus comunele Aluniş, Band, Batoş, Băla, Brâncoveneşti, Cozma, Crăieşti, Deda, Fărăgău, Grăbenişu de Câmpie, Iclănzel, Lunca, Lunca Bradului, Miheşu de Câmpie, Papiu Ilarian, Pogăceaua, Râciu, Răstoliţa, Ruşii Munţi, Sânger, Sânpetru de Câmpie, Stânceni, Suseni, Şăulia, Valea Largă, Vătava, Zău de Câmpie candidează viceprimarul de la Sărmașu, Sallai Imre. În fine, colegiul 8, respectiv municipiul Reghin și comunele Beica de Jos, Breaza, Chiheru de Jos, Gurghiu, Hodac, Ibăneşti, Ideciu de Jos, Petelea, Solovăstru, candidează consilierul județean Erôs Csaba.
Având astfel harta colegiilor pentru Camera Deputaților, cele 4 colegii pentru Senat sunt alcătuite din câte două de deputați, după cum urmează: colegiul 1 Senat – 1 și 2 de la Camera Deputaților, colegiul 2 Senat – 3 și 5, colegiul 3 Senat – 4 și 6, iar colegiul 4 Senat – 7 și 8.
La PD-L…
…considerată după alegerile din 2008 a doua forță politică din Mureș prin prisma numărului de parlamentari, lucrurile nu sunt la fel de clarificate încă. Se lucrează la criterii, se jonglează pe fiecare colegiu cu mai multe nume, însă oficial nu s-a stabilit nimic. Purtătorul de cuvânt al PDL Mureș Ioana Roman ne preciza următoarele: „Pregătirea campaniei este în toi, dar încă numele persoanelor care vor candida pentru fiecare colegiu în parte nu a fost stabilite. Sunt diverse și multiple variante, urmează ca BPJ să hotărască acest lucru probabil până la finele lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Atunci vom avea numele și ele vor fi făcute publice. Deocamdată pe fiecare colegiu avem mai multe variante. Evident, sunt luați în calcul în pole position ca și candidați, deputații și senatorii pe care PD-L deja îi are. Aceia, dacă își doresc să candideze sunt primi luați în calcul. Pentru colegiile unde nu avem, acolo e mai greu de găsit persoanele cele mai potrivite care să intre în bătălie cu șanse reale de a câștiga”.
Neoficial, din actualii parlamentari PD-L, respectiv deputații Toader Stroian, Doru Oprișcan și senatorul Petru Bașa, se pare că Stroian nu va mai candida, pe când ceilalți doi s-ar părea că intră din nou în cursă pentru al doilea mandat. Un al nume vehiculat ar fi cel al fostului primar de la Luduș, Florin Urcan.
Cea mai complicată situație…
…este la USL, din pricina negocierilor între cele PNL și PSD, la care se adaugă cele între PSD și UNPR. La nivel național situația este încă și mai complicată, dar tensiunile par să se fi dezamorsat după întâlnirea de la Murighiol din Delta Dunării, unde a participat și o delegație din județul Mureș. Deși protocolul USL prevede principiul parității în desemnarea candidaților, așadar jumătate să revină alianței PNL și PC, iar jumătate alianței PSD și UNPR, paritatea nu s-a mai respectat. La nivel național PNL și PC au 206 colegii, iar PSD și UNPR au 246. La nivelul județului Mureș situația stă puțin altfel, întrucât PNL va avea candidați în colegiile 1, 2, 3, 5 și 7, pe când PSD va desemna candidații pentru colegiile 4 și 8. PNL ia într-adevăr mai multe colegii, însă în multe din ele are șanse mici sau infime de a propune candidați eligibili. Pentru Senat, varianta negociată la întâlnirea de la Murighiol se pare că este ca PNL să propună candidați în colegiile 2 și 3, iar PSD în colegiile 1 și 4.
Dacă vorbim de numele candidaților, atunci lucrurile se complică și mai tare. La PSD de exemplu, abia astăzi (luni 17 septembrie) va fi o ședință a Biroului Permanent Județean în care forul va fi informat cu privire la discuțiile din Deltă. Abia apoi urmează procedura oficială de desemnare a candidaților pe fiecare colegiu, iar numele se vor anunța la finalul lunii septembrie sau cel târziu începutul lunii octombrie.
Totuși, există câteva informații neoficiale. Actualul senator Corneliu Grosu, ales în 2008 din partea PSD, se pare că va candida pe colegiul 4 Senat, acum din calitatea de lider UNPR Mureș. La fel de sigură pare o nouă candidatură impusă de la centru a lui Victor Socaciu pe un nou mandat de deputat de Mureș, pare-se printr-o legătură directă a lui cu încă influentul în PSD Ion Iliescu. Cum colegiul de deputați 8 este aproape sigur rezervat lui Vasile Gliga, actual deputat ales din acel colegiu, între timp ajuns și președinte PSD Mureș, e aproape sigur că Socaciu va candida în colegiul 4.
Numele liberale care vor fi aruncate în luptă sunt încă și mai incerte. Sigură pare să fie candidatura lui Cristian Chirteș, care deja a fost anunțată. Alte nume vehiculate sunt cele ale Feliciei Pop, care însă între timp a fost promovată la conducerea Gărzii Financiare, așadar s-ar putea să nu mai accepte candidatura.
Cea mai mare surpriză care se prefigurează este însă reîntoarcerea omului de afaceri Virgil Mailat. Se pare că Mailat și-ar negocia în aceste zile un post eligibil pentru a fi ales în Parlament, cel mai probabil pe un colegiu de la Camera Deputaților. Dacă și cum se vor termina aceste negocieri, asta urmează să vedem în perioada următoare.
Cătălin Hegheș