La sfârșitul săptămânii trecute au fost afișate rezultatele la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a. Elevii au avut de susținut două probe: una la limba română și una la matematică. Admiterea se face pe baza mediei dintre nota de la Evaluarea Națională și media claselor V-VIII. Astfel, elevii sunt mult mai relaxați fiindcă știu că majoritatea vor avea medii de admitere peste 5, iar mai mult, chiar și cei care au medii sub 5 vor fi admiși la liceu. De ce? Fiindcă învățământul obligatoriu este de zece clase. Altfel zis, orice analfabet „trebuie” să termine zece clase.
Concluzia de anul acesta? 72,83% dintre cei care au participat la examen au luat note peste 5, situația fiind cu aproximativ două procente mai bună decât anul trecut.
Două note de 10
Detalii despre prezență și rezultate am obținut de la Nadia Rață, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș: „Din cei 4.580 de elevi înscriși, au fost prezenți 4.388. Nu a fost eliminat nimeni din examen, nu au fost tentative de fraudă. Medii sub 5 au obținut 1.192 de elevi (437 din mediul urban și 755 din mediul rural); medii între 5 și 10 au obținut 3.196 de elevi (2.048 din mediul urban și 1.148 din mediul rural). Există două note de 10: una la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” și una la Gimnaziul de Stat „Mihai Viteazul” din Tîrgu-Mureș”.
Mureșul sub linie
„Promovabilitatea” pe țară (dacă se poate vorbi despre așa ceva când toți elevii sunt admiși în licee) la examenele de la evaluarea naţională din acest an a fost de 77,16%, cu peste zece procente mai mult decât în 2012. Deci o „promovabilitate” cu aproximativ 5 procente peste cea mureșeană. Dacă anul trecut județul Mureș depășea media pe țară, acum a rămas „sub linie” fiindcă „promovabilitatea” a rămas relativ constantă, în timp ce la nivel de țară a crescut de la 66,21% în 2012 la peste 77% anul acesta.
Apoi se poate constata, din datele anterior menționate, că mediul urban mureșean a obținut rezultate net superioare mediului rural mureșean. Din nou se dovedește superioritatea elevilor din orașe, datorată mai ales sărăciei din satele românești.
Va urma…
Contestațiile vor fi soluţionate până în data de 2 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 3 iulie. Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a va avea loc în 16 iulie. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listelor cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și a listei cu locurile neocupate în licee se va face în 17 iulie, iar dosarele de înscriere se vor putea depune între 17 și 26 iulie. Cea de-a doua repartizare computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a care nu au fost cuprinși în prima etapă va avea loc în 25 iulie, iar a treia etapă se va desfășura în perioada 5 – 6 septembrie.
Repartizarea candidaților din seriile anterioare care au împlinit vârsta de 18 ani până la data începerii cursului anului școlar 2013 – 2014 pe locurile de la învățământul seral și cu frecvență va avea loc între 24 și 26 iulie.
Titi Dălălău