Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Mureș de joi, 25 ianuarie, se află un proiect de hotărâre pentru aprobarea încheierii unui Protocol de colaborare în cadrul proiectului „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”. Este vorba despre colaborarea dintre Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Consiliul Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Institutul de Medicină Legală Târgu Mureș și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii , în vederea înființării unui Centru de Intervenție pentru victimele violenței sexuale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.
Identificarea unui spațiu adecvat care să găzduiască acest tip de centru, respectiv un cabinet pe care ANES urmează să-l doteze cu echipamentele și bunurile necesare pentru realizarea unei intervenții integrate, centrate pe victimă, în cazurile de violență sexuală. La nivelul centrului de intervenție victimele vor beneficia de toate serviciile de suport necesare ieșirii din mediul de violență. Ulterior înființării centrului, ANES va pune la dispoziție și o metodologie unitară de intervenție ce va fi prezentată personalului implicat în activitatea centrului în cadrul unei sesiuni de instruire.
Conform Protocolului de colaborare, Consiliului Județean Mureș are următoarele obligații și responsabilități:
– să asigure sprijinul necesar prin facilitarea înființării centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș;
– să sprijine administrarea Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în cadrul căruia se va înființa;
– să asigure sprijinul necesar pentru funcționarea Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale, atât pe durata de implementare a proiectului, cât și pentru o perioadă de cel puțin 5 ani după aprobarea de către Operatorul de Program a raportului final al proiectului, în calitate de autoritate publică locală cu atribuții în asigurarea și dezvoltarea serviciilor sociale.
Pilonii principali ai proiectului sunt reprezentați de înființarea la nivel național a unor rețele de centre de furnizare de noi servicii sociale, respectiv 8 centre regionale de consiliere a agresorilor în situații de violență domestică și 10 centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale.
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați în calitate de autoritate publică centrală care asigură implementarea și monitorizarea aplicării prevederilor Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), implementează proiectul predefinit intitulat „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021. Valoarea totală a proiectului este de 2.500.000 de euro. D.B.
(sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/femeie-pumn-concept-idee-5670734/)