Nutriționiștii consideră mușețelul un dar al naturii. Această plantă gingașă, elegantă, fragilă și cu proprietăți atât de puternice este o binecuvântare pentru trup și suflet.
În România are o arie mare de răspândire, înflorește începând cu lunile aprilie – mai și a doua oară în septembrie. Momentul cel mai prielnic de recoltare este atunci când majoritatea inflorescențelor au petalele dispuse orizontal – Flores Chomamillae, pentru că în această fază de înflorire conțin și cea mai mare cantitate de ulei esențial.
Beneficiile sunt multiple, cunoscute încă din antichitate. A fost folosit în Egiptul Antic, dar grecii au consacrat mușețelul ca planată medicinală. Astfel Hipocrate, Dioscorides și Galenus – nume mari în medicina antică – au scris despre mușețel și efectele sale benefice.
Ceaiul de mușețel
Cea mai cunoscută forma de utilizare este ceaiul de mușețel. Ca floare uscată conține peste 120 de compuși cu multiple beneficii. oate fi adăugat în multe amestecuri de plante, însă are multe beneficii și folosit simplu, sub formă de infuzie.
Ajută la un somn mai bun, băut cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare, are un binecunoscut rol digestiv – de aceea este recomandat în indigestii, disconfort digestiv, balonări, constipație, diaree, este o plantă extrem de adaptogenă și un reglator al glicemiei.
În răceli este un bun prieten și în general ceaiul de mușețel relaxează, calmează, liniștește.
„Poate fi folosit și sub formă de soluție și comprese sau ca soluție ori ulei esențial- susține cicatrizarea rănilor, excelent în afte bucale, reduce iritațiile de scutec sau diferite alergii. Un antireumatic excelent – adăugat ulei esențial în sarea de baie de exemplu sau masajul cu ulei de mușețel reduce durerile, cu efect benefic și asupra musculaturii. În băile de șezut se poate adăuga ceai de mușețel – 2 linguri cu vârf de plante, infuzate 10- 15 minute, apoi adăugate în apa de baie reduce inflamațiile hemoroidale, excelent și în candidoza vaginală – se adaugă doar o linguriță de bicarbonat de sodiu în plus”, spune nutriționistul Luminița Catană.
Modernismul și industrializarea au adus cu ele pe lângă progres și afecțiuni noi, iar una dintre ele sunt kilogramele în plus.
„Da, știu s-au inventat multe, piața este suprasaturată de produse care mai de care, însă aș vrea să știți că ceaiul de mușețel are proprietăți detoxifiante și depurative și este extrem de util pentru eliminarea excesului de apă și a toxinelor din organism. Reglează apetitul și de exemplu o ceașcă de ceai de mușețel alături de un fruct proaspăt poate ține locul unui mic dejun”, adaugă Luminița.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Nutriționistul mai precizează faptul că este excelent în ameliorarea durerilor menstruale și reduce starea de anxietate. Încetinește evoluția osteoporozei, îmbunătățește sănătatea inimii, calmează afecțiunile pielii.
„Industria cosmetică folosește intensiv această plantă. Veți găsi și mai multe detalii în viitorul meu volum de carte «Bucătăria cu lavandă», o excursie fascinantă prin bucătăria copilăriei mele, bucătăria actuală și întâmplări adunate”, specifică Luminița Catană.
Cum se prepară ceaiul de mușețel
Mușețelul este extrem de benefic, însă toate acestea au nevoie de un mod de viată sănătos și odihnă suficientă.
„Dacă nu ai încercat ceaiul de mușețel, te rog să o faci – ai nevoie de o linguriță cu vârf de plante și 300 ml apă. 10 minute infuzie – adică turnați apa fierbinte peste plante și acoperiți pentru 10 minute, strecurați și savurați un ceai cu gust de copilărie și soare. Luați-vă un moment de relaxare și mulțumiți Domnului pentru mușețel – planta desprinsă din Rai”, încheie Luminița Catană, specialist în sănătate.
Sursa: adevarul.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România