Muzeul de Istorie din Sighişoara, care funcţionează în Turnul cu Ceas din Cetatea Medievală a împlinit, marţi, 114 de existenţă, fiind deschis în 25 iunie 1899 de un colecţionar pasionat, medicul Josef Bacon, care l-a denumit ‘Alt Schässburg’ (Sighişoara veche), a declarat Nicolae Teşculă, directorul muzeului.
Potrivit directorului Muzeului de Istorie, Cetatea Sighişoarei a fost atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298 – unii cronicari arată că aceasta era locuită din 1191 – iar 700 de ani mai târziu, în 25 iunie 1899, aici va fi deschis primul muzeu din zonă, care funcţionează şi astăzi.
‘Muzeul de Istorie din Sighişoara se află în Turnul cu Ceas, turn care constituie un adevărat simbol al oraşului Sighişoara. Turnul cu Ceas măsoară 64 m înălţime şi numără 6 nivele cu 110 trepte. Acoperişul realizat în anul 1677 în stil baroc, după marele incendiu din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate, are 4 turnuleţe pe colţuri. În trecut, acestea reflectau autonomia juridică a oraşului. Pana în anul 1556 în turn a funcţionat primăria oraşului Sighişoara, iar mai apoi a avut alte destinaţii. La sfârşitul secolului al XIX-lea a fost ales drept sediul muzeului sighişorean, care şi-a deschis porţile la 25 iunie 1899’, a arătat Nicolae Teşculă.
Primul nivel al Turnului cu Ceas este ocupat de Sala de Arheologie, unde sunt expuse piese din epoca bronzului mijlociu, descoperiri aparţinând civilizaţiei dacice, exponate din perioada romană şi obiecte din perioada migraţiilor.
La următoarele nivele se află sala cu mobilier ţărănesc şi urban, expoziţia de farmacie şi instrumente medicale, expoziţia de mobilier din diferite perioade istorice, colecţia de unelte, însemne şi produse ale breslelor meşteşugăreşti din Sighişoara, piese de ceramică săsească din Transilvania şi expoziţia de orologerie.
În partea de jos a Turnului cu Ceas este amplasată camera de tortură – sau fosta închisoare, amenajată în 1677, la un an după incendiul care a devastat Cetatea – unde accesul se face printr-o uşă mică de doar 140 x 60 cm şi unde se regăsesc lanţurile condamnaţilor, un jug de tortură, scara de tortură şi piatra de 6 kilograme care atârna de gâtul celor care erau prinşi că au comis înşelăciuni.
În apropierea Turnului cu Ceas, parte a Muzeului de Istorie, există sala armelor, în care este prezentată evoluţia armelor albe şi a celor de foc de-a lungul timpului, de la spade grele de secol XIII, săbii, florete, săbii de cavalerie şi săbii de paradă, piese de echipament şi tehnică militară, la flinte, pistoale şi diverse puşti, având mecanismul de tragere cu fitil, cu cremene şi cu percutor.
AGERPRES