Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a declarat luni, pentru AGERPRES, că instituţia a înregistrat anul trecut 227.000 de vizitatori, acesta fiind cel mai mare număr de turişti de la deschiderea muzeului în anul 1899.
„Anul trecut am împlinit 120 de ani de la înfiinţarea muzeului şi ne-am hotărât să sărbătorim la 125 de ani, în 2024, dacă vom fi sănătoşi. Vom avea mai multe date despre istoricul instituţiei, chiar lucrăm la o monografie care să culeagă activitatea celei mai vechi instituţii de cultură din Sighişoara. Anul trecut am avut un record. Dacă în 2018 au fost 194.000 de vizitatori, în 2019, Muzeul de Istorie al Sighişoarei a fost vizitat de peste 227.000 de vizitatori. Creşterea, de pe departe, se datorează publicităţii care se face oraşului şi nu trebuie să uităm faptul că sunt voucherele, care atrag turişti mai ales în extrasezon. Nu am simţit pe parcursul verii un număr mai mare de turişti, dar în extrasezon au fost mai mulţi turişti. Creşterea mai mare a fost la începutul anilor 2000, când s-a depăşit 100.000 de turişti, după care numărul tot a crescut, apoi ani de zile numărul turiştilor s-a situat între 150.000-160.000”, a declarat Nicolae Teşculă.
Muzeul de Istorie din Sighişoara, care şi-a deschis porţile în data de 24 iunie 1899 sub denumirea de „Alt Schassburg” (Sighişoara Veche), este singurul muzeu din ţară organizat pe verticală şi nu pe orizontală, adăposteşte peste 12.000 de obiecte, între care şi numeroase piese unicat: o machetă a oraşului din 1735, obiecte dacice, obiecte unicat ale breslelor, cel mai valoros clavicord, ceasul din turn şi multe altele.
Muzeul din Sighişoara are expoziţia de bază în Turnul cu Ceas, este structurat pe şase nivele, cinci dintre acestea închise, până unde se află mecanismul ceasului, iar etajul 6 este balconul. În afara de expoziţia de bază, în imediata vecinătate a Turnului cu Ceas se află colecţia de arme medievale şi vechea închisoare militară a oraşului, cunoscută drept ‘Camera de tortură’. AGERPRES